A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ВПО: РОБОТОРДАВЦЮ – КОМПЕНСАЦІЯ, ПЕРЕСЕНЦЮ – ЗАРОБІТНА ПЛАТА

Дата: 21.12.2022 09:36
Кількість переглядів: 72

 

 

Служба зайнятості у поточному році, як і вся Україна,  працює в умовах дії воєнного стану, внаслідок чого з’явився великий пласт населення – внутрішньо переміщені особи (ВПО).  

Сам факт переїзду виступає дестабілізуючим чинником і тягне за собою певні незручності. Зміну соціального оточення, правового поля і так далі. На новому місці проживання мігрантові (внутрішньо переміщеній особі) необхідно орієнтуватися в навколишньому просторі – встановлювати соціальні зв'язки, пізнавати умови нового місця перебування, одержувати (відновлювати) соціальний статус – а це робота, житло, реалізація права на навчання і виховання дітей, кошти для існування тощо.

Значна частина внутрішньо переміщених осіб (ВПО) – це особи, які постраждали від факторів соціального ризику; разом з тим їх більшість цілком працездатні, мають освіту і певну трудову кваліфікацію. У зв'язку з цим допомога  ВПО повинна починатися зі сприяння у їхньому працевлаштуванні. І тут служба зайнятості виходить на перший план.

В Кілійській районній філії Одеського ОЦЗ ця робота починалася з потужної інформаційно-роз’яснювальної роботи. Інформацію щодо набуття чинності Постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 № 331 «Про затвердження Порядку надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні» фахівці філії оперативно доводили як до роботодавців, так і до шукачів роботи та безробітних, які зверталися з питань сприяння у пошуку роботи. До того ж, інформація розповсюджувалася і на сайтах Кілійської та Вилківської міських територіальних громад, на веб-ресурсах філії.

У цього питання - два аспекти. Роботодавець має можливість зекономити фонд заробітної плати за рахунок компенсації витрат на оплату праці за кожну працевлаштовану особу з числа внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні. Компенсація витрат надається у розмірі 6500 гривень щомісяця за кожну працевлаштовану особу, за яку роботодавцем сплачується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, на період воєнного часу та протягом 30 календарних днів після його скасування або припинення. А особа з числа ВПО отримує робоче місце.

Зацікавилося цим питанням Комунальне підприємство «Добробут-Кілія» Кілійської міської ради, яким керує Ігор Чакір. З травня по жовтень на це підприємство були працевлаштовані 6 внутрішньо переміщених осіб. 

6 осіб, які вимушено покинули рідні міста і домівки, отримали роботу і стабільну заробітну плату. А КП «Добробут-Кілія» КМР протягом липня – грудня 2022 року отримало компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб в сумі 78 тис.грн.

Другий роботодавець, ФОП Мусат Василь Васильович, подав заяву про компенсацію витрат  через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (Портал Дія) в електронній формі. Він працевлаштував   внутрішньо переміщену особу кухаром.

Протягом липня – серпня 2022 року підприємцю було надано компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщеної особи в сумі 13 тис. грн. Економічна вигода є? Безперечно!

Проблеми мігрантів (ВПО) потребують комплексного вирішення за участю різних відомств державного і регіонального рівня. Складовою цієї великої роботи є й щоденна кропітка діяльність фахівців Кілійської РФ ОЦЗ.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь