A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Травень – місяць обізнаності про ментальне здоров’я

Дата: 11.05.2023 08:20
Кількість переглядів: 209

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

«Почуваюся як натягнута струна», «Починаю плакати на рівному місці», «Лежу й не можу вмовити себе підвестися», «Не можу зупинитися», «Сварюся в інтернеті вже добу», «Не бачу сенсу», «Усе дратує», «Існую ніби на автоматі» – проявів стресу, тривожного розладу, депресивних станів безліч. Як і причин, що їх зумовили. Та наша головна спільна причина нині війна. І, зустрічаючи зовні спокійну, ба навіть усміхнену людину, ніколи не можна знати напевно, що вона пережила чи переживає насправді, який бій веде. Бо ОК – це не зовні. ОК – це всередині.

🗓 Уже розповідала вам, що травень – місяць обізнаності про ментальне здоров’я. Насправді така обізнаність потрібна завжди, як навичка самодопомоги, як вміння зупинити головний біль чи збити температуру.

Як завжди, нагадую, що більше про самодопомогу можна дізнатися на спеціальній сторінці «Ти як?» (https://howareu.com).

❓ А що робити, коли впоратися самотужки не вдається? Згадати, що існує ціла державна система допомоги. Причому це справа не лише МОЗ, бо ментальний стан – це не лише про медицину, це про все наше життя.

Тож сьогодні на засіданні Міжвідомчої координаційної ради з психічного здоров’я під головуванням Прем’єр-міністра Денис Шмигаль свої проєкти, спрямовані на відновлення людини, презентували міністерства.

📍Так, Міністерство оборони України зосередиться на психічному відновленні військовослужбовців і членів їхніх сімей, звільнених із полону, – зокрема, шляхом створення спеціалізованих центрів.

📍Мінветеранів запропонувало цифрове рішення (мобільний застосунок) для підтримки захисників і захисниць та їхніх сімей під час повернення до мирного життя.

📍Міністерство соціальної політики України планує створювати Центри життєстійкості, орієнтовані на психосоціальну підтримку жителів громад, фахівців першої лінії контакту, волонтерів.

📍Міністерство охорони здоров'я України забезпечуватиме доступність послуги з відновлення психічного здоров’я на первинній і вторинній ланці медицини через сімейних лікарів.

📍Міністерство освіти і науки України формуватиме навички психічної стійкості на всіх рівнях освіти, від дошкільної до вищої, а також трансформуватиме психологічну службу в системі освіти, щоб ментальний добробут 700 учнів не лягав на плечі одного шкільного психолога (середній показник по Україні).

📍МВС України створить алгоритм надання кризової психологічної допомоги та супроводу людей у надзвичайних ситуаціях, який діятиме не лише під час події, але й згодом.

📍Міністерство молоді та спорту України через платформу СпівДія забезпечуватиме послугу з психологічної підтримки дорослих, дітей і підлітків.

Уже якось порівнювала ментальне здоров’я з імунітетом. Ідеться не лише про індивідуальний, але й про колективний імунітет: якщо в кожного з нас все дійсно стане ОК, набагато краще буде всім.

#тияк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь