A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

ТРУДОВИЙ/СТРАХОВИЙ СТАЖ

Дата: 16.04.2020 15:06
Кількість переглядів: 1467

Основні поняття, які використовуються для обліку трудової діяльності.

 

Термін «страховий стаж» введено Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 №1058-IV, який набрав чинності з 1 січня 2004 року. З цього моменту поняття “трудовий стаж” замінюється поняттям “страховий  стаж” та є одним із основних факторів, що впливають на розмір майбутньої пенсії.

Під поняттям “загальний трудовий стаж” розуміється сумарна тривалість роботи робітником або службовцем,або участь в іншій суспільно корисній діяльності, якщо іх включення у трудовий стаж передбачено чинним законодавством.

Спеціальний трудовий стаж — це тривалість роботи у певних галузях народного господарства, у певних умовах праці, у визначених місцевостях чи природно-кліматичних умовах, за професіями, посадами. Спеціальний трудовий стаж враховується при призначенні пенсії за віком на пільгових умовах, а також пенсії за вислугу років (науковці,вчителі,медики тощо).

Відповідно до ст. 48 КзпП та п. 1.1 Інструкції №58 основним документом про трудову діяльність працівника є трудова книжка. Їх ведуть на всіх працівників , які працюють на підприємстві, в установі, організації усіх форм власності або у фізичної особи понадь п’ять днів, а також позаштатних працівників за умови, якщо вони підлягають державному соціальному страхуванню. До трудової книжки заносяться,зокрема, відомості про роботу.

Страховий стаж- період ,протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій , ніж мінімальний страховий внесок. Страховий стаж обчислюється відповідно до вимог  Закону №1058 за даними , що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи  персоніфікованого обліку- на підставі документів та порядку , визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності цим Законом.

Облік трудової діяльності ведеться з метою  забезпечення накопичення, зберігання та використання інформації про  набутий працівником стаж роботи, освіту, кваліфікацію для підтвердження наявного трудового стажу під час укладання трудового договору, призначення пенсій та для інших цілей, передбачених законодавством.

 

Заступник начальника

відділу з питань перерахунків пенсій

управління застосування пенсійного законодавства

Головного управління Пенсійного фонду України

в Одеській області                                                                                Тетяна Бежан


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь