A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Насильство в сім’ї. Як захистити себе та родину.

Дата: 28.01.2020 14:26
Кількість переглядів: 432

Фото без описуПобої  і знущання у сім’ї для багатьох є щоденною реальністю  про яку часто не говорять. Мовляв, усі так живуть, тож треба терпіти. А терпіти якраз більше і не потрібно. Якщо ви постраждали від домашнього насильства, ви захищені Законом і маєте право на повноцінну допомогу.

Щорічно понад 1 млн. українок зазнають фізичного, сексуального насильства та психологічного тиску в сім’ї. Однак, за допомогою звертається тільки кожна десята. А як же решта? Причин того, чому жінки мовчать про знущання над собою, кілька. По-перше, традиційне українське “б’є – значить любить” та “не винось сміття з хати”. Багато хто досі вірить, що від домашнього насильства страждають усі, тому говорити про це нема потреби. По-друге, багато жінок просто не знають куди звернутися за допомогою. Третя причина – це недовіра до служб, які таку допомогу надають. Зрештою, дуже часто самі постраждалі не усвідомлюють, що над ними чинять насильство. Наприклад, коли їм постійно докоряють, контролюють кожен крок чи забороняють працювати.

Уже два роки в Україні діє Закон “Про запобігання та протидію домашньому насильству”, а з початку 2019 року домашнє насильство стало злочином. Закон передбачає низку послуг та сервісів, які може отримати людина, що зазнала домашнього насильства, та гарантує невідворотність покарання для кривдника. Усі задіяні служби із попередження та протидії насильства координують свою роботу між собою для того, щоб надати оперативну допомогу тим, хто її потребує.

Робота всіх задіяних націлена на те, щоб постраждалі перестали мовчати, знаючи,  що їм є куди звернутися і де отримати ефективну допомогу, а головне, щоб такі якісні сервіси та послуги діяли в Україні та були доступними.

Серед них:  Національна “гаряча лінія”.

“Гаряча  лінія” працює цілодобово. Перше, що запитують консультанти “гарячої лінії” – це чи нема загрози життю і здоров’ю в даний момент. Якщо небезпеки просто зараз немає, але потрібно з кимось порадитися, як дати раду насильству вдома, то спеціалісти дадуть консультацію. В телефонному режимі вони допоможуть розробити план дій для конкретного випадку тієї людини, яка телефонує, розкажуть  яку допомогу можна отримати безпосередньо  за місцем проживання постраждалого. У спеціалістів національної “гарячої лінії” є відповідні бази даних служб, які надають ті послуги, яких потребує жертва  домашнього насильства – соціальні,  медичні,  психологічні, юридичні.  Вони порадять, наприклад, куди звернутися, якщо жертва насильства хоче розлучитися із кривдником, але не знає як і на що може претендувати після розлучення. Фахівці національної “гарячої лінії” надають консультації  і допомагають постраждалим спланувати подальші  кроки анонімно і безкоштовно.

Виконавчий комітет Кілійської міської ради звертає увагу громадян об’єднаної територіальної громади,  у разі виникнення  випадку домашнього насильства, для отримання всебічної допомоги, необхідно звертатись до відповідних служб за телефонами:

  • Національна “гаряча лінія” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації:116 123 (безкоштовно з мобільного) або 0 800 500 335 (безкоштовно зі стаціонарних). Цілодобово, анонімно та конфіденційно.
  • Українська національна довідкова  безкоштовна  лінія з питань міграції та протидії торгівлі людьми, тел.   527 та 0 800 505 501
  • Національна дитяча «гаряча» лінія:  800 500 225 або 116  111 (короткий номер з мобільного).
  • Відділ поліції за номером 102;
  • Комунальна установа «Центр надання соціальних послуг» Кілійської міської ради, тел. (04843) 4-00-61;
  • Ювенальна превенція сектору превенції Кілійського ВП Ізмаїльського відділу ГУ в Одеській обл. м. Кілія, вул. Миру, 60, тел(04843)            4-22-60;
  • Служба у справах дітей Кілійської міської ради, м. Кілія, вул. Миру, 44, тел. (04843) 4-00-57;
  • Відділ соціального захисту населення та охорони здоров’я виконавчого комітету Кілійської міської ради, м. Кілія, вул. Миру, 44,               тел. (04843) 4-00-61.

    Пам’ятайте, що спричинення будь-якого виду тілесних ушкоджень, а також вчинення будь-яких інших дій проти життя та здоров’я, волі, честі чи гідності громадян, а також проти статевої недоторканості, є злочинами. 

За ці та інші правопорушення передбачена кримінальна відповідальність!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь