Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

«Час минає, пора ліквідувати туберкульоз!»

Дата: 06.04.2021 11:22
Кількість переглядів: 761

 

Фото без опису

 

«Час минає, пора ліквідувати туберкульоз!»

 

Щорічно, наприкінці березня  відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом, аби привернути увагу суспільства до масштабів цієї хвороби і способів її профілактики та лікування. 

За даними центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, Одеська область зберігає лідерство в Україні за рівнем захворюваності на туберкульоз.

За інформацією Комунального некомерційного підприємства «Кілійська багатопрофільна лікарня» Кілійської міської ради кількість хворих на активний туберкульоз, включаючи рецидиви, на території Кілійської територіальної громади Ізмаїльського району Одеської області зареєстровано:

  • станом на 01.01.2020 року – 77 хворих;
  • станом на 01.01.2021 року – 53 хворих.

 

Туберкульоз – одне з найдавніших інфекційних захворювань. Це хронічне інфекційне захворювання характеризується утворенням в органах специфічних запальних змін. Туберкульоз вражає практично всі органи і системи організму. Але найбільш частою локалізацією туберкульозу є органи дихання.

Від туберкульозу страждають люди різного віку і статі, з різним соціальним статусом. Туберкульоз вражає практично всі органи та системи організму, але найбільш частою локалізацією є органи дихання. При цьому захворюванні можуть уражатися майже всі органи: легені, мозок, нирки, лімфатичні вузли, кістки, очі, шкіра. Джерелом зараження є хворі люди або домашні тварини. Здебільшого туберкульоз поширюється повітряно-крапельним шляхом.

Велике значення має стан імунної системи організму, на який негативно впливають стресові ситуації  і депресія.

Знижують стійкість організму до туберкульозної інфекції погані умови проживання, хронічні захворювання, неякісне харчування, паління тютюну і вживання алкоголю.

Найбільший ризик захворіти на туберкульоз мають ВІЛ – інфіковані та хворі на СНІД. Високому ризику підлягають люди, які постійно контактують з хворими на відкриту форму туберкульозу.

Туберкульоз тривалий час розвивається в організмі людини без будь-яких зовнішніх ознак. У цей період мікобактерія туберкульозу, яка потрапила в легені, починає розмножуватись в легенях або інших органах, а імунна система намагається зупинити, або сповільнити цю агресію. Коли ступінь ураження органу набуває значних розмірів, людина починає відчувати нездужання, у неї спостерігаються:

- кашель, що триває понад 2-3 тижні;

- рясне потовиділення вночі;

- слабкість;

- безпричинна втрата ваги;

- підвищення температури тіла до 37 і більше градусів без видимої на те причини, що триває понад тиждень.

В деяких випадках може бути кровохаркання, біль у грудній клітці, задишка.

За наявності хоча б декількох з перерахованих вище симптомів необхідно звернутися до дільничного лікаря за місцем проживання для обстеження на туберкульоз.

 

Форми і стадії туберкульозу

 

У 90 % людей туберкульоз вражає легені. Розрізняють заразну форму туберкульозу легень – «відкриту» і незаразну форму – «закриту». Заразна форма захворювання характеризується тим, що людина виділяє з харкотинням у навколишнє середовище мікобактерії туберкульозу, за «закритої» форми туберкульозу в харкотинні не виявляють мікобактерії туберкульозу і, зазвичай, такі пацієнти взагалі не кашляють.

«Закрита» форма туберкульозу – це, як правило, рання стадія захворювання, коли в легенях виявляють окремі невеликі ділянки запалення (1-2 см).

«Відкрита» форма – це пізніша стадія захворювання, коли в легенях визначають великі ділянки запалення з розпадом легеневої тканини (може бути враженою вся легеня або навіть обидві легені). Туберкульозне запалення призводить до відмирання уражених ділянок легень. В цих ділянках виникає розпад легеневої тканини і вона виділяється через бронхи з харкотинням. В легенях утворюються порожнини розпаду, які називають «кавернами». Якщо туберкульоз виявляють у запущеній стадій, то таких каверн в легенях є багато. Це кавернозна складна форма захворювання, яка потребує тривалішого лікування, а іноді застосування допоміжних хірургічних втручань. При кавернозних формах туберкульозу у людини завжди є кашель із виділенням харкотиння. Однак, навіть при виявлені туберкульозу у запущеній стадії з наявністю каверн в легенях, захворювання повністю виліковується, а каверни загоюються. При цьому, зазвичай, функція легень не втрачається.

Позалегеневий туберкульоз – це незаразна форма захворювання. В таких випадках туберкульоз загрожує тільки життю людей, що захворіли. Для цих форм туберкульозу також характерні загальні ознаки інфекційного захворювання – нездужання, підвищення температури тіла, втрата ваги, пітливість вночі, ознаки ураження конкретного органу – збільшення лімфатичних вузлів, головний біль, болі у хребті або суглобах, ураження шкіри тощо.

Лікування туберкульозу

Оскільки туберкульоз – інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія, лікування спрямоване саме на знищення збудника за допомогою антибактеріальних препаратів. Інших методів лікування не існує.

Щоб уберегти себе від зараження туберкульозом, необхідно:

  • дітям проводити профілактичні щеплення вакциною БЦЖ;
  • відмовитися від шкідливих звичок ( паління, алкоголізм, наркоманія);
  • слідкувати за чистотою і порядком в приміщенні, не допускати                 скупчення пилу;
  • не чистити в кімнаті одяг та взуття;
  • як можна частіше провітрювати приміщення;
  • дотримуватися режиму харчування;
  • своєчасно лікувати супутні захворювання;
  • у їжу вживати тільки кип’ячене молоко;
  • дотримуватися режиму праці та відпочинку;
  • загартовувати свій організм;
  • займатися фізкультурою і спортом;
  • частіше бувати на свіжому повітрі;
  • боротися зі стресом;
  • регулярно проходити флюорографічне обстеження.

Рання діагностика та організація своєчасного якісного лікування хворих, є  вагомою складовою у боротьбі з епідемією туберкульозу та попередженні поширення хвороби серед населення. Своєчасне виявлення туберкульозу є вирішальним фактором для його ефективного лікування.

Якщо у Вас є підстави підозрювати туберкульоз у себе, своїх рідних чи знайомих, обов’язково зверніться до свого сімейного лікаря. Він за необхідності направить на консультацію до фтизіатра. Пам'ятайте!!!  Вчасно розпочате лікування дає можливість повного одужання та запобігає подальшій поширеності випадків туберкульозу серед населення.

 

Сектор охорони здоров'я

виконавчого комітету Кілійської міської ради

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь