A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

ГЕНДЕРНА РІВНІСТЬ: ЩО ЦЕ І ЯК ЦЬОГО ДОСЯГТИ?

Дата: 23.04.2021 15:57
Кількість переглядів: 3372

Фото без опису

Відділ соціального захисту населення виконавчого комітету Кілійської міської ради інформує.

  1. Усі говорять про те, що для України важливо досягти гендерної рівності. Що це таке?

Гендерна рівність— це підхід, у основі якого рівні права для представників різних статей, тобто, для чоловіків та жінок.

  1. Про які саме права йдеться?

Йдеться про різні сфери життя: сімейні, трудові, правові відносини, міжособистісні стосунки між людьми.

  1. А що заважає жінкам і чоловікам у рівнозначній реалізації цих прав?

Часто на заваді цьому стають так звані соціальні бар’єри: усталені уявлення про соціальні ролі чоловіка та жінки у суспільстві, страх осуду, гендерні стереотипи тощо.

4. І в чому проявляється гендерна нерівність? 

         Нерівний підхід до чоловіків та жінок, які від початку знаходяться у однакових умовах, називають гендерною дискримінацією. Так, наприклад, одна з найбільш розповсюджених проблем у робочій сфері — нерівна оплата праці. Часто чоловікам платять більше, ніж жінкам на аналогічних посадах із аналогічним досвідом на навичками. На керівні посади також нерідко обирають саме чоловіків. Фактично, жінку обмежують у можливостях кар’єрного розвитку тільки тому, що вона — жінка, не зважаючи на її професійні досягнення, уміння та здобутки. Для такого явища навіть існує спеціальний термін — скляна стеля.

У сфері сімейних стосунків гендерна нерівність зазвичай проявляється у нерівному розподілі обов’язків між чоловіком та дружиною. Йдеться про популярний стереотип, нібито вся хатня робота — прибирання, готування їжі, прання — це виключно жіноча робота. Чоловік, у свою чергу, за цією концепцією, має забезпечувати родину фінансово та бути “головним у сім’ї”.

5. Що вже зробили для того, аби змінити ситуацію?

        У січні 2019 року набув чинності Закон України «Про протидію домашньому насильству». Це важливий аспект у боротьбі з гендерною нерівністю, адже, за даними ООН, 90% постраждалих від домашнього насильства — це жінки. Саме тому для позначення цієї проблеми також використовують термін гендерно зумовлене насильство.

        Варто розуміти, що насильство — це не лише побиття або згвалтування. Це також фінансовий контроль, тобто, контроль витрат та прибутків, також — психологічний тиск, словесні приниження.

6.  Що ще треба зробити, аби подолати гендерну нерівність в Україні?  

       Один із популярних стереотипів щодо декретної відпустки по догляду за дитиною обов’язково має іти жінка, адже, якщо керуватися суспільними стереотипами, виховання дітей — справа суто жіноча. Чоловіки часто гребують такими обов’язками — через суспільні упередження. Аби побороти ці стереотипи, наразі прийнятий законопроект, який надає рівні права для чоловіків та жінок у отриманні декретної відпустки по догляду за дитиною.

        Ще один важливий крок — це ратифікація Стамбульської конвенції, що, зокрема, розширить можливості протидії гендерно зумовленому насильству. Україна підписала цей документ ще у 2011 році, проте досі не ратифікувала.

        Суспільні стереотипи нерідко виникають через брак інформації, тому важливо змінювати це через впровадження медійних кампаній, інформаційно-просвітницької діяльності тощо, аби змінити загальні уявлення про гендерні ролі та розподіл обов’язків між чоловіками та жінками в Україні.

Якими законодавчими актами забезпечується ґендерна рівність

громадян в Україні?

  • Конституція України;
  • Закон України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків»;
  • Закон України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні»;
  •  «Про запобігання та протидію домашньому насильству»;
  •  «Про протидію торгівлі людьми».

Шановні громадяни Кілійської міської територіальної громади

Ізмаїльського району Одеської області!

        У разі виникнення випадків гендерної дискримінації, для отримання всебічної допомоги, ви можете звертатись:

  1. До Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за адресою: вул. Інститутська, буд. 21/8, м. Київ, 01008; на електронну поштуhotline@ombudsman.gov.ua;
  2. На Національну «гарячу» лінію із попередження  домашнього насильства,  торгівлі  людьми  та гендерної  дискримінації  – 0 800 500 335  безкоштовно  зі  стаціонарних телефонів) або 116 123 (безкоштовно з мобільних телефонів) ЦІЛОДОБОВО;

 

  1. До відділу поліції за телефоном «102», безкоштовна телефонна «гаряча лінія» Національної поліції України 0-800-50-0202 (щоденно, з 08:00 до 20:00).

Офіційний сайт Національної поліції : https://www.npu.gov.ua/konataktu.html;

  1. До  Кілійського бюро правової допомоги Ізмаїльського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, м. Кілія,         вул. Миру, буд. 77;
  2. До відділу соціального захисту населення виконавчого комітету Кілійської міської ради: м. Кілія, вул. Миру, буд.44, каб. 18, тел. (04843) 40061 ( понеділок-четвер  з 8.00 до 17.00, п’ятниця з 8.00 до 15.45);
  3. До  комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» Кілійської міської ради: м. Кілія, вул. Миру, буд. 63, тел.  (04843) 4-00-09         (понеділок-четвер  з 8.00  до 17.00, п’ятниця з 8.00 до 15.45);
  4. До Служби у справах дітей Кілійської міської ради: м. Кілія,                                  вул. Миру, буд. 44, каб. 22, тел.  (048434-00-57 (понеділок-четвер  з 8.00  до 17.00, п’ятниця з 8.00 до 15.45).Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь