A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Патронатна сім’я

Дата: 08.06.2021 09:58
Кількість переглядів: 372

 

 

    Право дитини жити і виховуватись у сім’ї – одне з найважливіших. Сімейне виховання дає можливість забезпечити її нормальний фізичний, моральний, інтелектуальний та соціальний розвиток, дає змогу їй стати повноцінним членом суспільства. Суспільні форми виховання не зможуть замінити дитині сім’ю, і це давно підтверджено практикою.

Дитинство як життєвий етап будь-якої людини є одним із найважливіших періодів становлення особистості, коли формуються уявлення про всесвіт, закладаються ціннісні та моральні орієнтири, формуються світоглядні настанови. Проте кризи в різних сферах життєдіяльності суспільства завжди породжують появу дітей, які залишилися без батьківського піклування.

        26 січня 2016 року був прийнятий Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми», який уперше в українському законодавстві закріпив таку сімейну форму влаштування дітей, як патронатна сім’я.

    Для України це нове явище, проте в розвинутих країнах завдяки такій формі влаштування дітей практично не існує дитячих будинків.

     Так що ж таке патронат над дитиною? Це підтримка сімей з дітьми, які потрапили в складні життєві обставини і передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

    Тобто, патронатна сім’я – це тимчасова сім’я для дитини, яка опинилась у складних життєвих обставинах, що має мінімізувати травматизацію дитини, коли її забирають від батьків. Такі діти не потрапляють в інтернатні заклади, а перебувають в спеціально підготовленій сім’ї, де про них турбуватимуться, забезпечать догляд і реабілітацію.

     В особливих випадках, коли батькам дитини потрібен час для подолання труднощів, це унеможливлює перебування дитини в рідній сім’ї, через що її  вилучають з родини. Аби діти не залишалися без сім’ї, хоча б і на короткий термін, не потрапляли до інтернатних закладів, держава пропонує усім небайдужим родинам, які готові поділитися сімейним теплом з дітьми, створити патронатну сім’ю.

       Патронат - це тимчасовий догляд за дитиною, виховання та реабілітація її в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

      До служби у справах дітей звертаються громадяни з питанням: «Хто може бути патронатним вихователем?».

        Патронатним вихователем може бути повнолітня особа, яка є громадянином України, має досвід виховання дітей, спільно з добровільним помічником пройшов/ла курси професійної підготовки за спеціальною програмою підготовки патронатних вихователів та отримала відповідну рекомендацію, зі згоди всіх членів своєї сім’ї готова до розміщення під патронат дітей за місцем свого проживання і уклала з відповідним органом опіки та піклування договір про надання послуг патронату.

     Патронатний вихователь здійснює свою професійну діяльність щодо догляду та виховання дітей в умовах своєї сім’ї, залучаючи до надання послуг в суботні, недільні дні та вечірні години добровільного помічника із числа членів сім’ї. Залучення ще одного члена сім’ї обґрунтовується потребою гарантії у забезпеченні безпеки дитини; підтримки у виконанні певних обов’язків з догляду, особливо у разі влаштування одночасно декількох дітей, немовляти, дітей з особливими потребами тощо.

      Кандидатам, що мають намір стати патронатними вихователями необхідно звернутися до Служби у справах дітей Кілійської міської ради,  для отримання додаткової інформації щодо процесу запровадження цієї послуги в громаді та подати відповідний пакет документів.

      До процесу первинного відбору сімей долучається комунальна установа «Центр надання соціальних послуг» Кілійської міської ради, організацію навчання за програмою підготовки кандидатів у патронатні вихователі забезпечує Одеський обласний ЦСССДМ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь