Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Що потрібно знати про протидію торгівлі людьми Відділ соціального захисту населення виконавчого комітету Кілійської міської ради інформує

Дата: 06.07.2021 14:34
Кількість переглядів: 1141

Фото без опису

Генеральна асамблея Організації Об’єднаних Націй, ще у 2013 році оголосила 30 липня Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми.

Одним з основних завдань цього дня є підвищення рівня поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми, адже торгівля людьми є одним із  найсерйозніших злочинів проти людини, який має як економічні так і соціальні, психологічні причини. Одними із зовнішніх причин є: активна міжнародна трудова міграція, попит на дешеву робочу силу за кордоном, війни та збройні конфлікти, проблеми в законодавстві багатьох країн світу щодо протидії торгівлі людьми та надання допомоги постраждалим або відсутність такої та інше.

Внутрішніми причинами торгівлі людьми можна назвати економічну нестабільність, низький рівень доходів населення, безробіття, зневіру громадян у позитивні зміни в країні та інше. Також існують причини, пов’язані з «людським фактором», а саме: правова неграмотність, поверхневі уявлення про легке життя в інших країнах, бажання швидко, без особливих зусиль заробити великі гроші, надмірна довірливість.

Члени малозабезпечених сімей, внутрішньо переміщені особи, нелегальні мігранти, самотні особи, залежні, безробітні, особи, які відбували покарання в місцях позбавлення волі, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, сім'ї, які опинилися в складних життєвих обставинах та багатодітних сімей, безпритульні особи відносяться до так званої «групи ризику», тобто особи таких категорій, які частіше потрапляють у ситуацію торгівлі людьми.

Як правило, злочин починається з того, що торгівці людьми пропонують своїм майбутнім жертвам привабливі можливості працевлаштування. У багатьох випадках особа дізнається про дійсні «умови договору» лише після своєї появи в місці призначення, коли в неї відбирають паспорт, вдаються до фізичного та психологічного тиску щодо неї, вимагають відробити гроші, витрачені на оформлення документів, віз та проїзних квитків. Крім того існує і «внутрішня» торгівля людьми, тобто без необхідності перетину кордону, це коли людина працює без офіційного працевлаштування та соціально не захищена.

Проблема торгівлі людьми залишається актуальною і для нашої держави. Складна економічна ситуація, високий рівень безробіття, нелегальна трудова міграція, правова необізнаність громадян є основними умовами, що сприяють  існуванню цього явища.

Для боротьби із торгівлею людьми в нашій державі затверджено низку законодавчих актів та цільових програм. Основним є Закон України «Про протидію торгівлі людьми», який визначає організаційно-правові засади протидії торгівлі людьми, гарантуючи гендерну рівність, основні напрями державної політики та засади міжнародного співробітництва у цій сфері, повноваження гілок влади, порядок встановлення статусу осіб, які постраждали від торгівлі людьми та порядок надання допомоги таким особам.

 

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

ЯКЩО ВИ ЗНАЙШЛИ РОБОТУ ЗА КОРДОНОМ:

 

1. Перевіряйте інформацію заздалегідь, користуйтеся у тому числі ресурсами Інтернету, наприклад: www.stoptrafficking.org, www.527.org.ua;

2.  Підписуйте лише документи, складені зрозумілою вам мовою;

3. Легальна праця можлива тільки з дійсною робочою візою або посвідкою на проживання;

4.  Не залишайте свого паспорта в заставу та не віддавайте його роботодавцям або іншим особам;

5.  Дізнайтеся контакти найближчого посольства України;

6.  Тримайте копії документів окремо від оригіналів, один примірник залиште своїм близьким (чоловіку, батькам, дітям та інш. родичам);

7.  Розкажіть близьким про деталі подорожі, підтримуйте з ними постійний контакт;

8.    Домовтеся про кодову фразу, яка повідомить, що ви потрапили в небезпеку.

У РАЗІ ЗАГРОЗИ  ПОТРАПЛЯННЯ В СИТУАЦІЮ З ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ, ЗВЕРТАЙТЕСЬ:

  • Цілодобова безкоштовна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей   1547;
  • Національна безкоштовна гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів   0-800-505-501 – безкоштовні дзвінки зі стаціонарних телефонів в Україні;

527 – безкоштовні дзвінки з мобільних телефонів в Україні;

Графік роботи гарячої лінії: пн-нд з пн-пт з 10:00 до 21:00, суб з 10:00 до 18:00
527.org.ua – електронні консультації;

  •  Єдиний контакт – центр системи безоплатної правової допомоги

0 800 213 103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів);

  • Департамент боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Національної поліції України (044) 254 74 30;  102;
  • Цілодобова гаряча лінія департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України  (044) 238 16 57;
  • В екстрених випадках та стосовно розшуку осіб, зниклих за кордоном, можна звертатися на гарячу лінію Укрбюро Інтерполу
    (044) 256 12 53 (цілодобово).

 

За детальною інформацією з питань протидії торгівлі людьми громадянам Кілійської міської територіальної громади Ізмаїльського району Одеської області рекомендуємо звертатись до відділу соціального захисту населення виконавчого комітету Кілійської міської ради за адресою: м. Кілія, вул. Миру, буд. 44, каб. 18, телефон для довідок:  40061.

Пам'ятайте!  Проблема торгівлі людьми стосується кожного із нас! І тільки наші спільні активні дії можуть допомогти подолати наслідки цього ганебного явища! Будьмо пильними та підготовленими щодо уникнення в майбутньому можливості потрапити в ситуацію торгівлі людьми.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь