A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Комунальна установа "Центр надання соціальних послуг" Кілійської міської ради інформує:

Дата: 10.08.2021 09:46
Кількість переглядів: 2805

Соціальні послуги:  як, кому та скільки.

Сьогодні в отримувачів соціальних послуг виникає безліч питань щодо умов та алгоритму надання соціальних послуг.

Отже, розібратися нам допоможе Закон України " Про соціальні послуги":

Стаття 28 Закону визначає, що соціальні послуги надаються:

1. За рахунок бюджетних коштів.

2. З установленням диференційованої плати.

3. За рахунок отримувачів соціальних послуг.

Що це означає?

По-перше, є соціальні послуги, які кожна людина, що опинилась в складних життєвих обставинах може отримувати безкоштовно. Це послуги - "інформування, консультування, надання притулку, представництва інтересів, перекладу жестовою мовою, а також соцальні послуги, що надаються екстрено (кризово)".

По-друге, є категорії осіб, які мають право на отримання будь-якої соціальної послуги за рахунок бюджетних коштів. Це особи/сім'ї, що належать до таких категорій: постраждалі від торгівлі людьми, які отримують соціальну допомогу, відповідно до законодавства у сфері протидії торгівлі людьми; особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі; діти з інвалідністю та особи з інвалідністю I групи; діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа віком до 23 років; сім'ї опікунів і піклувальників; прийомні сім'ї; дитячі будинки сімейного типу; сім'ї патронатних вихователів, діти, визначені пунктом 5 частини 6 статті 13 цього Закону.

За надання соціальних послуг тим, хто має середньомісячний сукупний дохід менше двох прожиткових мінімумів, також сплачуються бюджетні кошти. Тобто для отримувача соціальні послуги будуть безкоштовні. Розмір прожиткового мінімуму, що береться до розрахунку, залежить від категорії, до якої належить отримувач послуг (працездатна або непрацездатна особа).

Визначення середньомісячного сукупного доходу отримувача послуг проводиться за спеціальною методикою, розробленою та затвердженою Мінсоцполітики. Важливо розуміти, що при розрахунках середньомісячного доходу отримувача послуг буде враховуватися також дохід членів його сім'ї. Методика також визначає, які види доходу (пенсії, заробітні плати, дохід оренди землі, майна, ведення підсобного господарства та інші) братимуться до розрахунку, і хто саме з близьких та родичів отримувача послуг увійде до складу його сім'ї, чиї доходи впливатимуть на визначення права щодо отримання соціальних послуг за бюджетні кошти.

Тепер поговоримо про оплату за соціальні послуги.

Всі інші категорії, що потрапили в складні життєві обставини, мають сплачувати за необхідні їм соціальні послуги в залежності від середньомісячного сукупного доходу.

Для отримувачів, що мають середньомісячний сукупний дохід більше двох, але не більше чотирьох прожиткових мінімумів, соціальні послуги надаватимуться з установленням диференційованої плати.

Тобто отримувач сплачує лише частку вартості соціальної послуги, яка становить певний відсоток від повної вартості платної послуги.

Різниця між вартістю соціальної послуги та розміром диференційованої плати відшкодовується надавачу соціальних послуг за рахунок бюджетних коштів.

Сплачувати за соціальні послуги в повному обсязі  доведеться тим отримувачам, хто:

- має середньомісячний сукупний дохід більше чотирьох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб;

- отримує послуги понад обсяги, визначені державними стандартами

Крім того, сплачувати доведеться також за отримання послуг у приватного надавача або суб'єкта, що надає соціальні послуги без залучення бюджетного фінансування.

Для тих, хто отримує соціальні послуги за бюджетні кошти, теж є певні обмеження. Обсяги соціальних послуг, що надаються за бюджетні кошти, не повинні виходити за межі, встановлені державними стандартами.

Близько половини соціальних послуг сьогодні вже мають державні стандарти, затверджені відповідними наказами Мінсоцполітики.

Хто і як сьогодні визначає види та обсяги соціальних послуг, які має отримувати людина, що опинилась в складних життєвих обставинах?

Незважаючи на те, що отримання соціальних послуг - це добровільна справа, обсяги соціальної підтримки не повинні визначатися лише відповідно до бажання людини. Соціальні послуги насамперед спрямовані на усунення обмежень життєдіяльності (подолання чи мінімізацію наслідків та профілактику складних життєвих обставин) і орієнтовані на потреби отримувача послуг.

Для цього Законом передбачено проведення оцінювання потреб особи/сім'ї у соціальних послугах досвідченими спеціалістами: фахівцями із соціальної роботи, соціальними працівниками, менеджерами соціальної роботи

На підставі такої оцінки  здійснюється планування соціальних послуг, визначення видів та обсягів соціальної підтримки.

Як ми бачимо, на сьогодні, система соціальних послуг стрімко розвивається, з'являються нові послуги, а послуги, до яких ми начебто вже звикли, наповнюються новим змістом. Незмінним залишається лише одне: в центрі соціальної сфери завжди була і залишається людина.

         За детальною інформацією щодо переліку та умов надання соціальних послуг звертайтесь за адресою: 68303, Одеська область, Ізмаїльський район, місто Кілія, вулиця Миру, будинок, 63 або за телефоном: (04843) 4-00-09


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь