A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Ізмаїльський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує:

Дата: 17.09.2021 09:43
Кількість переглядів: 2821

Фото без опису

Життя кожної людини складається по-різному. На жаль, часто трапляється так, що громадяни похилого віку залишаються самотніми, і близьких родичів, які могли б за ними доглядати, немає. Старенькі вже не в змозі самостійно себе обслуговувати, виходити за продуктами і потребують соціального захисту та цілодобового догляду. Тому рано чи пізно постає питання про оформлення до геріатричного закладу (по-старому, будинок для престарілих).

Про те, як це зробити, надають консультацію юристи Ізмаїльського місцевого центру з надання БВПД.

Будинок-інтернат – стаціонарний інтернатний заклад соціального захисту, що утворюється для цілодобового перебування та догляду за громадянами похилого віку та особами, які за станом здоров’я потребують стороннього догляду.

Організація діяльності таких установ керується Типовим положенням «Про будинок-інтернат для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, затвердженим Постановою КМУ №772 від 02.09.2020 року.

Положення передбачає індивідуальний підхід до кожної людини у закладі та враховує різні потреби для всіх категорії його мешканців.

Залежно від профілю інтернати функціонують як геріатричні пансіонати для громадян похилого віку, які потребують стороннього догляду або підтримки в проживанні та будинки-інтернати для осіб з інвалідністю віком від 18 до 60 років.

До інтернату на повне державне утримання безоплатно приймаються:

особи з інвалідністю I групи;

особи з інвалідністю з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування;

громадяни похилого віку, особи з інвалідністю II-III груп, середньомісячний сукупний дохід яких становить менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (з 01.07.2021 по 30.11.2021 прожитковий мінімум для осіб, що втратили працездатність становить 1854 грн.)

Якщо середньомісячний сукупний дохід перевищує прожиткових мінімуми, але не перевищує прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, соціальні послуги надаються з установленням диференційованої плати.

У випадку коли середньомісячний сукупний дохід перевищує чотири прожиткових мінімуми, такі особи влаштовуються до інтернату за умови оплати.

На що звертати увагу при виборі пансіонату для родича:

звернути увагу на його місце розташування (чудово, якщо він знаходиться за містом, де свіже повітря і зелена зона), особисто перевірити умови проживання у пансіонаті. Наприклад, чи є можливість самостійно виходити на прогулянку: чи є на вході безпечної висоти пандус, чи не зависокі пороги і чи зручні сходи. Добре, якщо біля ліжка встановлені кнопки виклику персоналу;

звернути увагу на те, чи кожен має окреме місце для своїх речей, як забезпечують чистоту в кімнатах постояльців, чи можна привезти з собою особисті речі або дрібні меблі;

перевірити дотримання пожежної безпеки у закладі, наявність сигналізації та вогнегасників, можливість евакуації з будівлі;

поцікавитися медичним супроводом у закладі та медичною освітою людей, які відповідальні за надання медичної допомоги. Як ведеться медична документація, видаються ліки, чи відбувається адміністрування медичних препаратів;

спитати, яка програма дозвілля передбачена пансіонатом (гуртки, клуби за інтересами, заняття).

Детальніше - на сайті: https://bit.ly/3tFLlgZ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь