A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Булінг – це ситуація, яка може статися з кожною дитиною

Дата: 28.09.2021 13:55
Кількість переглядів: 1751

 

Фото без опису

На сьогоднішній день надзвичайно гостро постає проблема агресивних проявів у міжособистісних стосунках учнівської молоді. Останніми роками визнано поширення в освітній практиці такого явища, як шкільний булінг, який можна вважати першим кроком до справжнього насильства та злочинної поведінки. Діти ж є найбільш вразливою категорією, вони соціалізуються, навчаються різним моделям поведінки, і, на жаль, булінг стає однією з таких моделей.

Питання протидії булінгу закріплені як Основним Законом нашої держави, так і міжнародним законодавством.

Зокрема, ч. 1 ст. 16 Конвенції про права дитини передбачає, що жодна дитина не може бути об'єктом свавільного або незаконного втручання у здійснення її права на особисте та сімейне життя, недоторканність житла, таємницю кореспонденції або незаконного посягання на її честь і гідність. Згідно зі ст. 52 Конституції України, діти рівні у своїх правах незалежно від походження, а також від того, народжені вони у шлюбі чи поза шлюбом. Будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються за законом.

Булінг або мобінг– це агресивна та вкрай неприємна поведінка однієї дитини або колективу щодо іншої. Це – цькування, постійний фізичний і психологічний тиск. Таке явище поширюється по всьому світу, бо насильницька модель поведінки стає дедалі популярнішою.

Причини можуть бути різні – від фінансового становища сім’ї, атмосфери вдома до інакомислення дитини.

Ознаки того, що дитину цькують у школі

  • Відмова йти до школи з різних причин – «не хочу, не цікаво, не бачу сенсу…».
  • Відсутність контакту з однолітками: немає друзів, зідзвонювань, не ведеться переписка у соцмережах, похід до школи і повернення звідти наодинці, немає у кого запитати домашнє завдання.
  • Психосоматичні ознаки: часті хвороби, наприклад, ломота в тілі, болі в животі, вірусні інфекції.
  • Обмальовані руки або специфічні малюнки на полях у зошиті.
  • Бажання іти до школи іншою дорогою, аніж та, якою йдуть усі інші діти.

Поради дітям

Якщо дитина піддається образам, зазнає цькування з боку однолітків, інших дітей, дорослих, є свідком подібної поведінки стосовно інших, то їй будуть корисними наступні поради:

1. Не замовчуй проблему і не бійся звертатися по допомогу до дорослих (батьків, учителів, державних органів та служби у справах дітей).

2. Якщо потрібна термінова допомога, звертайся на гарячу лінію 116-111 або 116-123.

3. Якщо ти хочеш порадитися з юристом, телефонуй на всеукраїнську гарячу лінію системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово, безкоштовно).

Поради батькам

Звертайте увагу на поведінку та настрій дітей. Можливо, ваша підтримка – це найперше, чого дитина потребує. Якщо ви виявили проблему, пов’язану з булінгом (вашу дитину б’ють чи ображають у школі) звертайтесь:

  • або до поліції з фіксацією побоїв;
  • або до директора школи (письмово).

Не намагайтеся самі з’ясувати стосунки з кривдником. На емоціях ви можете завдати серйозної шкоди іншим дітям, до того ж згідно із законом, відповідальність за вчинки дітей несуть їхні батьки, тож адресуйте усі свої скарги тільки дорослим людям. Інакше, ви можете наразитися на зустрічну заяву до поліції та замість мирного врегулювання ситуації отримати скандал, який іще більше нашкодить дитині. Наполягайте на зустрічі з іншими учасниками конфлікту за участю третьої сторони (психолога, класного керівника, директора, соціального педагога).

Був випадок, коли після численних звернень до класного керівника зневірена матуся звернулася до Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Їй допомогли написати звернення і порадили, як правильно його направити директорові школи. Після цього директор відповів: «Чого ж ви раніше не звертались?». Отже, окремі педагоги вчасно не звертають належної уваги на проблеми дітей, не вживають попереджувальних заходів, не надають значення проблемі.

Якщо вплинути словесно на вчителів не виходить, звертайтесь до адміністрації школи. Тільки ви, як батьки, можете акцентувати та наполягати, щоб до подолання булінгу стосовно вашої дитини долучилися фахівці школи. Тільки спільними зусиллями можна подолати це ганебне явище.

Відповідальність за заподіяння шкоди іншій особі

До адміністративної відповідальності притягуються з 16 років, а до того відповідальність за вчинки дітей несуть їхні батьки. Ухиляння батьків від виконання обов’язків стосовно виховання дітей теж тягне за собою відповідальність, адже відповідно до ст. 50 Сімейного кодексу України, батьки зобов’язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей.

 

Служба у справах дітей Кілійської міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь