A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Вакцинація від COVID-19

Дата: 29.11.2021 11:35
Кількість переглядів: 438

Фото без опису

Єдиний спосіб захиститися від COVID-19 – отримати дві дози вакцини.

Вакцина проти COVID-19 — вакцина, здатна підвищити захист організму від вірусу SARS-Cov-2, який викликає коронавірусну інфекцію COVID-19.

Головна мета будь-якої вакцини – навчити імунітет боротися проти реального збудника хвороби до того, як він потрапить в організм.

Є різні технології виробництва вакцин. Технологія найчастіше не впливає на кінцевий результат: будь-яка вакцина навчає імунітет захищатися від збудника, не дає людині захворіти й передавати хворобу далі. Від технології виготовлення вакцини залежить тривалість захисту, тобто потреба вакцинуватися повторно чи ні, а також технічні умови зберігання вакцин.

 

Наразі є чотири види вакцин від COVID-19, і відрізняються вони технологією виробництва.

Вакцина від коронавірусу Sinovac – це інактивована вакцина. Інактивовані вакцини містять нездатні до зараження віруси, генетичний матеріал яких був знищений за допомогою тепла, хімічної дії чи випромінювання. Перевагою є те, що ці вакцини можна використовувати фактично всім, навіть людям з ослабленим імунітетом. Недолік – менша тривалість захисту, тому після них варто робити повторні щеплення. До таких вакцини часто додають ад’ювант – компонент для покращення імунної реакції на антиген вакцини.

Значна перевага «живих» вакцин, виготовлених за такою технологією, полягає у тому, що вони викликають сильну імунну відповідь та формують тривалий імунітет. Інколи достатньо однієї дози для довічного захисту від збудника хвороби. Вадою є те, що такі вакцини не можна використовувати людям, які мають імуноскомпрометований стан (наприклад, ВІЛ) чи вагітним. Вірус навіть в ослабленому вигляді може спричинити хворобу.

Другий вид вакцин — «субодиничні» або «білкові». Такі вакцини містять специфічні молекули вірусу або бактерії – найчастіше це білки чи полісахариди його оболонки. Замість того, щоб вводити цілий патоген для ініціювання імунної відповіді, субодиничні вакцини (які іноді називають позаклітинними вакцинами) містять «очищені» шматочки збудника. Це означає, що декілька генів вірусу за допомогою генетичної інженерії клонували в іншому організмі, і ті виробляють багато потрібних білків, які очищають, «збирають» у вакцину та підсилюють ад’ювантами (це агенти, що стимулюють імунну систему).

Третій вид вакцин називається «вакцини аденовірусні» або «векторні». Вакцини на основі вірусних векторів не містять антигенів (ані «живого», ані «інактивованого» вірусу), а використовують клітини організму, аби спровокувати вироблення антигенів.

Як це відбувається? В організм за допомогою вектора – іншого модифікованого вірусу (наприклад, аденовірусу чи вірусу кору) доставляють частину генетичного коду антигену. Вірус-вектор модифікований таким чином, що працює лише як транспортер генетичного коду. Вектор не здатний до розмноження, позбавлений генів та не є патогеном, тобто здатним викликати захворювання. За допомогою вектора генетичний код вірусу потрапляє в організм та спричиняє вироблення білків-антигенів, які викликають імунну відповідь. По суті вакцина імітує те, що відбувається під час природного інфікування патогенами.

Четвертий різновид вакцин – це нові мРНК вакцини. На відміну від традиційних технологій виготовлення вакцин, такі вакцини не містять білка вірусу. Натомість вони містять частину генетичного коду (це молекула РНК вірусу). До складу входить саме мРНК (м – матрична рибонуклеїнова кислота), вона потрібна для синтезу клітинами білків. Але ця мРНК досить нестабільна і може зазнати пошкодження, тому вона вбудована в ліпідну наночастинку (це своєрідна оболонка з маленьких частинок жиру).

Нестабільність мРНК потребує особливих умов зберігання вакцини – дуже низьких температур (наприклад, – 70 градусів за Цельсієм для вакцини Pfizer-BioNTech та – 20 – для Moderna). Коли разом із вакциною наночастинка мРНК потрапляє в організм, ліпідна частинка, яка її захищає, зливається з мембраною клітини-мішені. Далі її вміст потрапляє в клітину і перетворюється на своєрідну інструкцію, яка навчає клітину синтезувати вірусні білки-антигени. Отже, виробляються захисні антитіла, щоб побороти збудник, коли людина з ним зіштовхнеться.

Перевагою таких вакцин є швидкість виробництва, адже мРНК – проста молекула, виготовити її відносно швидко і легко з використанням спеціальних синтезаторів. Стабільність і тривалість імунітету після введення таких вакцин наразі вивчають.

Вакцини  які доступні для вакцинації в Україні, безпечні й ефективні – незалежно від технології виробництва.

Фото без опису

Нагадуємо, наразі триває вакцинація населення Кілійської міської територіальної громади Ізмаїльського району Одеської області від коронавірусної хвороби COVID-19.

На теперішній час в пунктах тимчасового щеплення  КНП «Кілійський центр первинної медико-санітарної допомоги» Кілійської міської ради здійснюється вакцинація вакцинами CoronaVac та Moderna та ревакцинація вакциною Comirnaty (виробництва Pfizer).

Незалежно від вакцини, робити щеплення потрібно двічі.

На території  Кілійської міської територіальної громади Ізмаїльського району Одеської області розташовано два тимчасових пунктів щеплення для здійснення вакцинації:

-   на першому поверсі Кілійської амбулаторії загальної практики сімейної медицини КНП «Кілійський центр первинної медико-санітарної допомоги»  Кілійської міської ради за адресою: Одеська область, Ізмаїльський район, м. Кілія, вул. Перемоги, буд. 67;

Тимчасовий пункт щеплення працює  з понеділка по п’ятницю з 09:00 до 18:00, в суботу з 08:00 до 13:00, в неділю з 09:00 до 13:00.

- в Шевченківській амбулаторії загальної практики сімейної медицини КНП «Кілійський центр первинної медико-санітарної допомоги»  Кілійської міської ради за адресою: Одеська область, Ізмаїльський район,                                 с. Шевченкове, вул. Чернишевського, буд. 16.

Тимчасовий пункт щеплення працює  з понеділка по п’ятницю з 09:00 до 19:30, в суботу з 8:00 до 13:00.

Для того, щоб записатися у чергу на вакцинацію необхідно звернутись до свого сімейного лікаря, або зателефонувати до реєстратури КНП «Кілійський центр первинної медико-санітарної допомоги» Кілійської міської ради за тел.: 068 954-96-74), або заповнити форму за посиланням: https://forms.gle/VnBpvSripzyo6wyA6


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь