A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Картопляна міль

Дата: 09.12.2021 13:57
Кількість переглядів: 1010

Фото без опису

Шановні мешканці сіл Кілійської  ТГ та міста Кілія . Цей рік  сприяв тим, хто не чекає манни небесної, а маючи хоч невеликий клаптик землі своєю працею намагається забезпечити  родину дарами природи. У цьому році були дуже сприятливі умови для вирощування картоплі та овочів на присадибних ділянках. Отримати врожай складно, але ще складніше  захистити його від хвороб та шкідників. Якщо Ви знищили колорадського жука, то не поспішайте вважати себе переможцями. Під час зберігання врожаю картоплі Ви можете мати справу з не менш небезпечним карантинним шкідником.

Міль картопляна (Phthorimaea operculella Zell)  олігофаг, пошкоджує картоплю (бульби та вегетативну частину), баклажани, тютюн, томати, перець, паслін, дурман, беладону,  фізаліс та інші декоративні пасльонові.

Картопляна міль розмножується у полі та сховищах. Гусениці виїдають паренхіму листків, утворюючи міни на них. гусениця може вгризатися у черешок, і тоді листок гине повністю. Характерна зовнішня ознака пошкодження бульб картоплі гусеницями — скупчення екскрементів на поверхні. Гусениці розвиваються в середині бульб, пронизуючи їх ходами, такі бульби нагадують губку. В окремих бульбах може розвиватись більше 10 гусениць. Бульби картоплі, що сильно пошкоджені картопляною міллю стають непридатними для посадки та переробки.За два тижні півтони картоплі може перетворитися у купку гною.

Розповсюджується картопляна міль на всіх стадіях розвитку з бульбами картоплі і плодами пасльонових культур.

Карантинні заходи:

На території України забороняється перевозити приватним особам бульби картоплі. при відсутності карантинних сертифікатів із карантинних зон, заражених картопляною міллю.

 В період вегетації регулярно проводяться обстеження пасльонових культур на виявлення шкідника. Також рекомендується знищувати бур'яни родини пасльонових, як резерваторів шкідника. Рекомендується застосовувати у період вегетації інсектициди дозволені «Переліком пестицидів», а у сховищах заражені бульби своєчасно видаляють та знищують.

Шановні читачі . На привеликий жаль картопляна міль заявила про себе і в нашому регіоні. Були випадки виявлення шкідника і запровадження карантинного режиму у селах Ізмаільського району. Декілька метеликів було виявлено у феромонних пастках на території села Мирне. Так що треба буде дуже уважними і постійно спостерігати у місцях зберігання картоплі за ії станом.

Якщо Ви якимось чином побачите бульби вражені картопляною міллю ( як на малюнку) буду дуже вдячний якщо  зателефонуєте по телефону:

067 7799741

Фахівці державної фітосанітарної  служби оперативно нададуть Вам допомогу в обстеженні, виявленні, локалізації та ліквідації цього непроханого гостя.

Демидов О.П. – головний  спеціаліст відділу карантину рослин, управління фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області, державний фітосанітарний інспектор.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь