A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Діти і піротехніка

Дата: 13.12.2021 16:35
Кількість переглядів: 1184

Фото без опису

Яке новорічне свято без чудес піротехніки?! Хлопавки, бенгальські вогні, петарди, феєрверкиобов’язкові атрибути Нового року й не тільки. Проте усі ці вогняні «іграшки» несуть у собі приховану небезпеку і лікарі, підбиваючи щороку сумні підсумки найвеселішої ночі на рік, все голосніше заявляють: діти та піротехнікадві несумісні речі.

 

Дитина і піротехніка повинні бути якнайдалі один від одного. І ось чому:

  • Висока температура.

Феєрверки та подібні до них можуть горіти при температурі близько 1000°С. Надзвичайно популярні бенгальські вогні, що чомусь вважаються безпечними, можуть стати причиною термічного опіку в кращому разі II ступеня навіть при швидкоплинному контакті. Частки, що розлітаються, можуть потрапити в око, а розпечений стрижень, до якого кріпиться термітна суміш, запросто здатний підпалити одяг або новорічні прикраси з горючих матеріалів.

  • Вибух.

Потужності ракети, здатної злетіти на 200 метрів і там розкритися вогнянним букетом, більш ніж достатньо, щоб спотворити кисть руки. З подібними випадками хірургам доводиться стикатися щороку.

  • Інстинкт дослідника.

Не вся піротехніка спрацьовує. Дитина суто інстинктивно може підійти, щоб з'ясуватичому ракета не полетіла в небо. Традиційні дії – потрясти та зазирнути всередину, чого робити категорично не можна, оскільки саме в цей момент піротехнічний засіб може вибухнути.

  • Клас небезпеки.

Діти зазвичай не читають етикеток купуючи новорічну піротехніку, тому в руках у них можуть опинитись і вироби, якими може користуватись лише навчений професіонал. Наслідками експериментів із «важкою артилерією» можуть бути не лише травми, а й пожежа, відповідати за яку доведеться батькам.

  • Брати менші.

Собаки, поряд з якими спрацював піротехнічний пристрій, можуть злякатися і повести себе неадекватно, у тому числі напасти на дітей, що залишили ту ж саму петарду. Це стосується і домашніх улюбленців.

  • Эффект раптовості.

Діти часто з хуліганських спонукань застосовують піротехніку як зброю проти випадкових перехожих. Якщо не дай бог людині, яку вибух застав зненацька, стане погано, за наслідки знову ж таки доведеться відповідати батькам, якщо сама дитина не досягла 16-річного віку.

 

Які нюанси слід враховувати, якщо ви всеж вирішили осяяти новорічну ніч сполохами різнобарвних вогнів та залучити до цієї справи дітей у якості спостерігачів?

  • Насамперед пам'ятайте, що близько половини постраждалих від феєрверків не досягли 17 років. Всі веселощі - тільки під наглядом дорослих.

  • Купуйте легальні феєрверки, що продаються в офіційних торгових точках та мають державну ліцензію на продаж такої. Не купуйте «салюти» з рук і тим більше не намагайтеся виготовити їх самостійно.

  • У приміщенні можна застосовувати тільки ту піротехніку, що спеціальним чином позначена. Найчастіше це невеликі фонтанчики та тонкі бенгальські вогні. Всі літаючі вироби повинні запускатись на відкритому повітрі далеко від будинків.

  • Не лягайте спати одразу після того, як спалили в квартирі кілька бенгальських вогнів. Після їх горіння у повітрі кімнати залишається мало кисню, воно насичується шкідливими продуктами горіння. Тому після розваг з вогнем обов’язково провітріть приміщення.

  • Запускайте ракети вертикально вгору. Ніколи, навіть жартома не спрямовуйте їх на людей.

  • Запропонуйте маленьким дітям їхню власну святкову альтернативу у вигляді різнокольорових ліхтариків на батарейках або браслетів, тощо.

  • Переконайтесь, що термін придатності виробів не закінчився. Багато шкідливих хлопавок після довготривалого зберігання стають смертельно небезпечними.

  • Минайте піротехніку з дефектами. Якщо корпус тріснув, роздувся або видно, що виріб вологий, навіть близько до нього не підходьте. Подивіться, чи немає на виробі сірого чи чорного нальоту. Такий виріб може спалахнути будь-якої миті від тертя.

  • Зверніть увагу на запальний шнур, якщо він коротший за два сантиметри або обірваний, то після запуску ви не встигнете відбігти на безпечну відстань.

  • Не купуйте петарди і феєрверки на стихійних ринках, в електричках, у підземних переходах. Пам’ятайте, що дешево не означає якісно, тим паче, коли це стосується безпеки та здоров’я вас і ваших дітей.

 

  Ну а найголовніша робота, як завждипрофілактична. Знайдіть час і до новорічної ночі поясніть дітям на яких принципах працює піротехніка, які вражаючі фактори вона має, яку небезпеку вона становить як для самих дітей, так і для оточуючих.

 

Ці прості правила допоможуть Вам убезпечити свою оселю від пожежі та зберегти святковий настрій. Гарних свят!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь