A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Сектор охорони здоров'я виконавчого комітету Кілійської міської ради інформує:

Дата: 14.12.2021 11:03
Кількість переглядів: 1111

Фото без опису

COVID-19 – це потенційно важка гостра респіраторна інфекція, яку викликає коронавірус SARS-CoV-2. Коронавірусна інфекція є небезпечним захворюванням, перебіг якої може бути  як у формі  легкої, так і  важкої гострої респіраторної вірусної інфекції. Специфічні ускладнення COVID-19 можуть включати вірусну пневмонію, яка спричиняє гострий респіраторний дистрес-синдром або дихальну недостатність з ризиком смерті.

Наразі не існує доказів стосовно того, чи мають хворі на діабет більший ризик захворіти на COVID19, ніж інші. Утім, вже є достатньо даних про те, що люди з хронічними захворюваннями, у тому числі з діабетом, частіше за інших мають ускладнення та помирають унаслідок коронавірусної хвороби. У людей, які страждають на діабет, вища ймовірність виникнення ускладнень унаслідок зараження інфекційними хворобами.

У пацієнтів з цукровим діабетом, які мають недостатню компенсацію та коливання рівня цукру в крові, а також серцево-судинні або інші супутні захворювання, збільшується ризик розвитку серйозних ускладнень від COVID-19. Цей ризик пов’язаний зі зниженою здатністю організму пацієнта з цукровим діабетом боротися з інфекцією. Різниці ризику COVID-19 між пацієнтами з діабетом 1 і 2 типу немає. Люди, які мають проблеми зі здоров’ям, пов'язаними з діабетом, можуть мати гірші наслідки при захворюванні на COVID-19, ніж люди, у яких немає інших проблем зі здоров’ям, окрім діабету, незалежно від того, який тип діабету у них є.

Вже відомо, що через COVID-19 рівень цукру у крові пацієнта може зростати чи знижуватися. Це відбувається, оскільки організм бореться із вірусом. Саме тому людям із хронічними захворюваннями, зокрема з діабетом, так важливо захистити своє здоров'я від усіх можливих негативних наслідків коронавірусної хвороби.

Передовсім мова йде про вакцинацію від COVID-19. Щеплення для людей із будь-яким типом діабету є життєво необхідним та цілком безпечним.

 

         Також варто неухильно дотримуватися протиепідемічних заходів:

 

  • кожного ранку рекомендовано вимірювати температуру;
  • обов’язкове використання маски в громадських місцях;
  • регулярне миття рук;
  • регулярна обробка антисептиком рук та підошви взуття (при приході додому);
  • уникати контактів з людьми із симптомами ГРВІ;
  • вологе прибирання та дезінфекція вдома;
  • обмеження масових зборів людей;
  • контроль рівня глюкози крові є ключовим фактором інфекційного контролю, оскільки він сприяє зниженню ризику і тяжкості інфекції;
  • пацієнтам слід дотримуватись цукрознижувальної терапії, і частіше контролювати рівень глюкози, оскільки він може раптово підвищитись;
  • пацієнтам слід дотримуватись здорової дієти, яка включає достатню кількість білка, різнокольорових овочів та фруктів, регулярні заняття спортом або достатнє фізичне навантаження;
  • якщо у пацієнта проявляються симптоми ГРВІ (підвищена температура, кашель, утруднене дихання), важливо проконсультуватися з сімейним лікарем.

 

Як пацієнту з цукровим діабетом підготуватись на випадок,

якщо він захворіє?

         Переконайтеся, що у Вас є всі відповідні контактні дані на випадок, якщо вони Вам знадобляться.

Продовжуйте приймати призначені ліки.

Зверніть особливу увагу на контроль рівня глюкози.

Переконайтеся, що у Вас є достатня кількість необхідних Вам ліків від діабету та матеріалів для тестування. Подумайте, що Вам потрібно, якщо Ви повинні будете ізолювати себе на кілька тижнів.

Якщо у Вас нема можливості самостійно відвідати аптеку, то розгляньте варіанти, щоб ліки доставили Вам додому.

Переконайтеся, що у Вас є достатньо їжі.

Переконайтеся, що Ви зможете виправити ситуацію, якщо рівень глюкози в крові раптово впаде.

Якщо Ви живете один, переконайтеся, що хтось, на кого Ви можете покластися, знає, що у Вас діабет, так як Вам може знадобитися допомога, якщо Ви захворіли.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь