A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Вплив родини на підліткову злочинність

Дата: 09.03.2022 10:39
Кількість переглядів: 513

Боротьба зі злочинністю неповнолітніх є однією з найважливіших та найактуальніших проблем українського суспільства. Зростання підліткової злочинності насамперед пов’язане з ускладненнями матеріального характеру, утвердженням культу сили, загальним падінням моралі в суспільстві. Криміногенна ситуація у молодіжному середовищі дедалі ускладнюється, а вік злочинців дедалі молодшає.

Серед причин та умов, які спричиняють протиправну поведінку підлітків є і така, як недоліки сімейного виховання. Так, обставини, що сприяють неправильному моральному формуванню особистості в сім’ї  умовно поділяють на суб’єктивні та об’єктивні.

Суб’єктивними обставинами названо:

а) невиконання батьками своїх обов’язків щодо належного виховання дітей, неувага до їхніх інтересів, деспотизм тощо;

б) виховання дітей неробами, егоїстами, користолюбцями тощо;

в) наявність у сім’ї антигромадських поглядів, звичаїв та інших шкідливих пережитків, зокрема зневажливого ставлення до праці та інших важливих громадянських обов’язків;

г) поганий приклад членів сім’ї, вчинення ними злочинів або інших правопорушень, аморальний спосіб життя, постійні сварки, пияцтво, наркоманію, проституцію;

д) втягнення неповнолітніх у вчинення злочину або іншу антигромадську діяльність.

До об’єктивних обставин віднесено такі, як:

а) обставини, що ускладнюють здійснення ефективного нагляду за дітьми та їх виховання;

б) матеріальні труднощі, погані житлові умови.

Зазначені суб’єктивні й об’єктивні чинники несприятливого морального формування особистості в сім’ї тісно взаємопов’язані та перебувають у постійній взаємодії. У неблагополучних сім’ях через нездорову сімейну обстановку підлітки намагаються якомога менше бути вдома, і як наслідок, потрапляють під негативний вплив старших осіб, у тому числі раніше судимих.

Антигромадський спосіб життя батьків справляє на виховання дітей руйнівний вплив. У нездоровому моральному кліматі сім’ї в підлітків скоріше можуть сформуватися антигромадські нахили. Знущання та жорстокість, що панують у соціально неблагополучних сім’ях, змушують підлітків тікати з дому. Так з’являються бездоглядні та безпритульні діти, що займаються бродяжництвом.

На території Кілійської громади Служба у справах дітей Кілійської міської ради тісно співпрацює з відділенням поліції №1 Ізмаїльського РВП ГУНП в Одеській області та іншими структурами причетними до роботи з дітьми для попередження вчинення дітьми кримінальних чи адміністративних правопорушень, а також для проведення профілактичної роботи із дітьми, які вже вчинили правопорушення.

Виховання дітей у сім’ї – складний соціальнопедагогічний процес. Він охоплює вплив всієї атмосфери і мікроклімату сім’ї на формування дитини. Недоліки сімейного виховання посідають провідне місце в системі факторів, які впливають на злочинну поведінку підлітка. Тому, що сім’я є малою соціальною групою і найповніше відповідає вимозі поступового залучення дитини до соціального життя, розширення її кругозору і життєвого досвіду. Цьому сприяє «загальний психологічний клімат сім’ї, яка є свого роду взірцем мікромоделі суспільства». Саме завдяки цьому сім’я і повинна бути основною «опосередковуючою ланкою», здатною забезпечити залучення людини до великого, складного і суперечливого світу суспільних відносин.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь