A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Рекомендації щодо нарахування та сплати податкового зобов’язання з рентної плати та екологічного податку на період дії воєнного стану

Дата: 05.05.2022 11:55
Кількість переглядів: 235

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує, що відповідно п.49.18 ст.49 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI (далі - Кодекс) податкові декларації подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює:

календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) - протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця;

 календарному кварталу - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Відповідно п.57.1 статті 57 Кодексу платник податків зобов’язаний сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку для подання податкової декларації.

Слід зазначити, що Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану" від 03.03.2022 р. №2118-IX передбачає звільнення від відповідальності у разі неможливості виконання платниками податків своїх обов’язків.

У свою чергу, Торгово-промислова палата України спростила порядок засвідчення форс-мажору та 28.02.22 видала лист № 2024/02.0-7.1, у якому вказала, що військова агресія рф проти України є обставинами непереборної сили, які, своєю чергою, стали підставою введення воєнного стану на території країни. 

Указаний форс-мажор є підставою для звільнення від відповідальності за невиконання податкового обов’язку лише в тому випадку, коли саме ця обставина стала підставою невиконання відповідних податкових зобов'язань.

Тобто звільнення від відповідальності матиме місце лише в тому випадку, коли причиною невиконання зобов'язання безпосередньо були воєнні дії, які завадили виконати роботи чи, наприклад, здійснити перевезення або доставку. Це також означає, що саме особі, яка посилається на форс-мажор, потрібно буде доводити причинний зв'язок між форс-мажорною обставиною та невиконанням зобов'язання.

Разом з цим, пунктом 69.1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу встановлено, що у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, платники податків звільняються від передбаченої цим Кодексом відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Власне сама наявність форс-мажорних обставин не дає права на невиконання зобов'язання у цілому, а лише є підставою несплати штрафних санкцій.

Отже, Головне управління ДПС в Одеській області звертається до всіх платників податків, за можливості, виконувати свій податковий обов’язок щодо сплати в повному обсязі відповідних сум податкових зобов’язань, у тому числі до настання термінів сплати, на відповідні рахунки для сплати податків та зборів.

 Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» 
https://t.me/infoTAXbot
 Підписатись на телеграм-канал ДПС 
https://t.me/tax_gov_ua
http://od.tax.gov.ua/
#ДПС_в_Одеській_області 
#StopRussianAggression
#разомпереможемо
#разомМиСила


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь