Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Верховна Рада проголосувала в цілому законопроєкт про офіційну статистику

Дата: 23.08.2022 11:35
Кількість переглядів: 122

Фото без опису

Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт № 5886 про офіційну статистику. «За» проголосувало 255 депутатів. 

У 2021 році Михайло Федоров став координатором напряму розвитку Державної служби статистики. Відтоді команда Мінцифри почала працювати над стратегією трансформації Держстату. 

Закон про держстатистику існує з 1992 року. Він змінювався декілька разів. Але на сьогодні його можна вважати морально застарілим. Новий законопроєкт розроблено на базі рамкового регламенту Євросоюзу. Це дозволить максимально наблизитися до законодавства ЄС в сфері статистики.

Процес виробництва статистики в Україні займає багато часу. Застарілі системи ускладнюють обробку даних та доступ до них. Немає інструментів, які б дали змогу оперативно і зручно отримати дані з окремих питань. Запити довго опрацьовуються, а інформація подається в різних форматах і на різних ресурсах.

«Під час повномасштабної війни всі урядові рішення, які впливають на життя громадян, мають прийматися ще швидше та ефективніше. Ухвалення нового Закону про офіційну статистику — логічний крок у цьому процесі. Усі дані мають бути доступні в режимі реального часу, ефективно отримані та опрацьовані. Це дасть змогу швидко ухвалювати важливі рішення не тільки уряду, а й підприємцям замість того, що витрачати час на бюрократію», — заявив Віцепрем'єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Законопроєкт передбачає можливість створення IT-платформи, де всі процеси — від завантаження даних до розповсюдження — автоматизовані, уніфіковані та не залежать від людини. Також визначено пріоритет використання наявних даних з різних державних реєстрів для зменшення звітного навантаження на респондентів.

З одного боку, це пришвидшить отримання якісних даних, а з іншого, заощадить бюджет та людські ресурси. Також подання паперових звітів для збору статистичних даних юридичними особами буде заборонено, що стане ще одним кроком до побудови paperless-країни.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь