A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Війна- не привід терпіти насильство. Відділ соціального захисту населення виконавчого комітету Кілійської міської ради інформує.

Дата: 16.09.2022 15:46
Кількість переглядів: 164

Фото без опису

Будь-які потрясіння в суспільстві, особливо такі серйозні, як війна, коли багато громадян України втратили рідних та близьких людей, житло, роботу, звичний стиль життя і продовжують перебувати у стані невизначеності - сприяють збільшенню випадків домашнього насильства. Попри війну, проблема домашнього насильства не стає менш важливою. Війна, як і будь-яка екстремальна ситуація, загострює проблеми людей, які були й до цього. Зокрема, це стосується насильства в родинах. Коли люди, які живуть у постійному стресі, опиняються в одному приміщенні, залежать один від одного та не можуть відволіктися, нерідко виникають ситуації домашнього насильства, яке стає ще більш небезпечним, ніж у мирний час. Людям, які зазнали такого насилля зараз, складніше знайти вихід – вони часто обмежені у пересуванні, їм немає в кого попросити про допомогу, вони ще більше залежні від кривдника фізично та матеріально.

Психологічне, фізичне, економічне та сексуальне – це форми, в яких може проявлятись домашнє насильство.

Що ж таке домашнє насильство та що таке здорові стосунки?

Насильство це — коли зраджують, ігнорують, критикують, зневажають, засуджують твоі? потреби, обмежують свободу, знецінюють, принижують і висміюють, тиснуть і змушують до чогось. Також коли погрожують покинути й коли небезпечно жити з такою людиною.

Здорові стосунки це  коли безпечно, люблять, дбають про твоі? потреби, підтримують, допомагають, довіряють, поважають. Також в таких стосунках ти можеш говорити про своі? почуття і потреби без осуду й де на твоі? особисті межі зважають.

Як запобігти домашньому насильству

та що робити якщо Ви постраждали від домашнього насильства:

  • Одразу викликайте поліцію (102). 
  • Пишіть заяву про вчинення домашнього насильства. 
  • Просіть поліцейських, які приїхали на виклик, про винесення термінового заборонного припису. Терміновий заборонний припис виноситься за заявою постраждалої особи, а також за власною ініціативою працівником уповноваженого підрозділу органів Національної поліції України за результатами оцінки ризиків строком до 10 діб. Жодних законодавчих обмежень стосовно даних дій немає!
  • Звертайтеся до суду з заявою про винесення обмежувального припису стосовно кривдника – це захід тимчасового обмеження прав кривдника або покладення на нього обов’язків, спрямований на забезпечення безпеки постраждалої особи. (В умовах воєнного часу, суди України продовжують працювати забезпечуючи конституційне право людини на судовий захист).

Важливо! Якщо домашнє насильство вчинялося в присутності дитини, наполягайте, щоб  поліція зафіксувала даний факт. Дитина, в присутності якої вчинялося домашнє насильство, відразу стає постраждалою.

Що таке обмежувальний припис та в чому він полягає:

  • в забороні перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою (крім випадків, коли кривдником є особа віком до 18 років);
  • в усуненні перешкод у користуванні майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності або особистою приватною власністю постраждалої особи;
  • в обмеженні спілкування з постраждалою дитиною;
  • в забороні наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою;
  • в забороні особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею;
  • заборона вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб.

Рішення про видачу обмежувального припису приймається судом за місцем проживання (перебування) особи, яка постраждала від домашнього насильства, а якщо особа перебуває в закладі підтримки постраждалих осіб — за місцезнаходженням такого закладу. Справа про видачу обмежувального припису розглядається не пізніше 72 годин після надходження заяви до суду. Обмежувальний припис підлягає негайному виконанню і видається на строк від 1 до 6 місяців та може бути додатково продовжений ще на строк не більше 6 місяців.

У разі, якщо ви потребуєте консультації, але боїтесь звертатись до поліції з даного питання чи з інших причин, то можете зателефонувати на номери гарячих ліній, де вам нададуть роз’яснення та консультування:

  1. Національна "гаряча лінія" з питань протидії насильству та захисту прав дитини 

0 0800 500 335 або 116 123 (з мобільного) – безплатно зі стаціонарних та мобільних телефонів будь-яких операторів по всій території України;

  1. Національна гаряча лінія з питань запобігання домашнього насильства, торгівлею людьми та гендерної дискримінації 0-800-500-005, або з мобільного 116-123,  працює цілодобово;
  2. Державний кол-центр з питань запобігання домашньому насильству 1547;
  3. Урядовий кол-центр 1545;
  4. Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безплатний).
  5. На території Кілійської міської територіальної громади функціонує мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі при Комунальній установі «Центр наданнясоціальних послуг» Кілійської міської ради, за допомогою до якої можна звернутись у робочий час з 8-00 до 17-00 за телефоном (04843) 4-00-09.

Крім того, отримати правову допомогу можна дистанційно:

  1. скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store, або завантажити мобільний застосунок «Твоє право»;
  2. у месенджерах Телеграм та Вайбер;
  3. у кабінеті клієнта на сайті системи БПД;
  4. правові консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid.

Важливо пам’ятати! В наш час, коли більшість людей буде називати насильство насильством, то дуже багатьох психологічних травм вдасться уникнути, а багатьом дітям пощастить мати здорових та добрих батьків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь