A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Картопляна міль 

Дата: 21.09.2022 15:33
Кількість переглядів: 123

Фото без опису

Картопляна міль 
Шановні мешканці міста  Кілія та сіл, які входять до складу громади. У серпні 2022 року на території села Десантне виявлено метеликів картопляної молі, на площі 5 гектарів запроваджено карантинний режим. Цей невеликий на перший погляд метелик може за декілька днів знищити весь Ваш врожай картоплі.
Морфологія
Імаго – невеликий метелик, розмах крил 12-16 мм. Передні крила широко ланцетні, коричнево-сірі з чорнуватим внутрішнім краєм. У самки три невеликих плями, розміщених ближче до основи заднього краю крил і темна смуга. У самця невеликі плями чітко відокремлені. Задні крила світло-сірі, однорідні з бахромою сірого кольору, довжина її більша ширини крила. Вусики щетинковидні. Яйце овальне, розміром 0,45-0,55 x 0,8 мм.
Гусениця старшого віку має довжину 10-13 мм та забарвлення від бруднувато-кремового, рожево-білого до зеленуватого з подовжньою смугою посередині. Голова темно-коричнева.
Лялечка: коричнева, завдовжки 5,5-6,5 мм, знаходиться в коконі сірувато-сріблястого кольору, завдовжки до 10 мм.
Біологія
В зоні вирощування картоплі за вегетаційний період може розвиватися 1-3 покоління. Життєвий цикл від яйця до виходу імаго 20-30 днів літом і до 2-4 місяців зимою. Літ метеликів відбувається з травня до кінця жовтня, а їх максимальна чисельність з третьої декади липня по другу декаду вересня, коли середньодобова температура повітря досягає 22-25 градусів. Самка відкладає яйця через добу після спарювання. В середньому одна самка відкладає 62-110 яєць, максимально до 400.  Відроджені гусениці харчуються вегетативними органами рослини, виїдають паренхіму, утворюючи в листках і стеблах «міни». Шкідливість та ознаки пошкоджень
Під час зберігання картоплі гусениці  у бульби вгризаються через вічка, в які самки, зазвичай, відкладають яйця. Характерною ознакою пошкодження бульб картоплі є екскременти гусениць молі на поверхні бульб. Ходи гусениць знаходяться під шкіркою і всередині бульби. Згодом стара частина ходів заповнюється екскрементами; стінки ходів вкриваються шкіркою і при розкритті легко відділяються від здорової частини бульби. При розрізі ушкоджених бульб можна виявити гусениць різних віків та їхні ходи заповнені екскрементами.
Шляхи розповсюдження
На стадії яйця, гусениці і лялечки, картопляна міль може розповсюджуватися з посівною картоплею, ґрунтом, інвентарем, сміттям. Імаго може самостійно перелітати.
Фітосанітарні заходи
Заходами, які запобігають поширенню шкідника є: зберігання картоплі за помірних, несприятливих для розвитку молі температурах; Дуже корисним, по можливості,  буде скошування і знищення бадилля картоплі за 5-7 днів до його засихання: швидке і ретельне збирання і винесення  бульб з городу , застосування впродовж вегетації дозволених для використання на території України інсектицидів. Постійно стежити за бульбами у місцях зберігання. У випадках виникнення підозри негайно звертатись до фахівців фітосанітарної служби. Бути дуже обережними при придбанні насіннєвого матеріалу, який завозиться з інших регіонів Украіни.
Олександр ДЕМИДОВ
Головний спеціаліст  відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області., державний фітосанітарний інспектор.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь