Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА ПОПЕРЕДЖАЄ: ОБЕРЕЖНО ГРИБИ!

Дата: 13.10.2022 08:21
Кількість переглядів: 85

Фото без опису

Ізмаїльське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області» інформує що в поточному році в Одеській області (у Розділь-нянському та Подільському районах) зареєстровано у період з 24 вересня по 6 жовтня 5 випадків (осередків) отруєнь грибами з 6-ма постраждалими особами, з них 2 дітей. За даними епідрозслідувань, які проводяться спільно з фахівцями ДУ “Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України”, всі постраждалі вживали свіжі дикорослі гриби, які було зібрано у лісосмугах та придбано на стихійному ринку. Враховуючи збільшення випадків отруєння грибами серед населення Одеської області, з метою недопущення виникнення ускладнень санітарно-епідемічної ситуації та керуючись Законами України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, “Про захист населення від інфекційних хвороб”, спеціалістами Ізмаїльського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області та лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку проведено рейдову перевірку Ізмаїльського центрального ринку щодо наявності в торговій  мережі дикорослих грибів та грибних консервів домашнього приготування,  дотримання ветеринар-но-санітарних вимог при реалізації грибів. В ході перевірки виявлена реалізація грибів промислового виробництва, які мають документи, що посвідчують їх якість та безпеку. Проведено роз’яснювальну роботу з представниками торгової мережі щодо запобігання отруєнню грибами.

    При правильному виборі, зберіганні та приготуванні гриби несуть користь для організму. Але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння або навіть смерті.

Для запобігання отруєнню грибами Ізмаїльське управління Держпродспо–живслужби в Одеській області рекомендує:

Купувати гриби тільки у відведених для цього місцях – у магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках, тільки при наявності  документів, що посвідчують їх якість та безпеку.
Збирати та купувати тільки ті гриби, в яких ви точно впевнені, що вони їстівні.
Не порівнювати зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, адже вони не завжди відповідають дійсності.
Не куштувати сирі гриби на смак.
Вдома гриби потрібно ретельно промити, у маслюків та мокрух – зняти з капелюшка слизьку плівку.
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
При кулінарній обробці гриби необхідно прокип’ятити 7-10 хвилин, відвар злити, після чого їх можна варити або смажити. Суворо дотримуйтеся правил консервування! Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати ботулізм.
Категорично заборонено збирати гриби:

Поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах.
З пошкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі.
Пластинчасті, адже отруйні гриби маскуються під них.
Печериці, в яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору.
Перша допомога в разі отруєння грибами:

Терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
Промийте шлунок простою водою;
Дотримуйтеся постільного режиму;
Пийте багато рідини (звичайна або підсолена вода, прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
Прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів в організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Бережіть своє здоров’я та життя рідних і близьких Вам людей!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь