A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Відділ державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців виконавчого комітету Кілійської міської ради повідомляє.

Дата: 09.11.2022 16:26
Кількість переглядів: 173

Фото без опису

6 вересня 2022 року Верховна Рада прийняла закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення регулювання кінцевої бенефіціарної власності та структури власності юридичних осіб» (далі – Закон) .

Закон набирає чинності 29 грудня 2022 року та передбачає внесення змін до Закону України «Про нотаріат», до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань", до Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" та інших.

Закон спрямований на спрощення та пришвидшення подання інформації про кінцевих бенефіціарних власників (далі – КБВ) та структуру власності юридичними особами, що вноситься до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР), прискорення перевірки поданих відомостей, створення системи методологічної допомоги юридичним особам при визначенні кінцевих бенефіціарних власників та структури власності.

Серед основних змін:

- скасування щорічного інформування про бенефіціарів, на заміну необхідність актуалізувати про них інформацію у ЄДР у разі зміни;

- визначений новий перелік юридичних осіб, які не подають інформацію про КБВ.   

До оновленого переліку додано, зокрема:

  • адвокатські бюро;
  • організації, що здійснюють професійне самоврядування у сфері нотаріату;
  • публічні компанії (юридичні особи, створені у формі публічного акціонерного товариства, акції яких допущені до торгів принаймні на одній фондовій біржі (регульованому ринку) з переліку іноземних
  • фондових бірж (регульованих ринків), який формується в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів, на які поширюються вимоги щодо розкриття інформації про кінцевих бенефіціарних власників, рівнозначні тим, що були прийняті Європейським Союзом);
  • державні пенсійні фонди;
  • житлово-будівельні кооперативи, дачні (дачно-будівельні) кооперативи;
  • садівничі та гаражні (гаражно -будівельні) кооперативи (товариства);
  • асоціації власників житлових будинків;
  • внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій сільськогосподарські кооперативи;
  • сільськогосподарські кооперативні об’єднання;
  • відокремлені структурні підрозділи зі статусом юридичної особи (крім відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації);
  • натомість, релігійні організації та організації водокористувачів було виключено з відповідного переліку.

Актуалізація інформації про КБВ.

Новий закон скасовує вимогу подавати щороку реєстратору інформацію про КБВ та структуру власності. Проте, як і раніше, вимагає підтримувати відомості про КБВ та структуру власності юридичної особи в актуальному стані. У зв’язку з цим, необхідність актуалізувати інформацію про КБВ виникає в таких випадках:

  • інформації про КБВ або структуру власності — протягом 30 робочих днів з дня виникнення таких змін;
  • при державній реєстрації окремих змін про юридичну особу (зміна директора, місця знаходження, розміру статутного капіталу, складу учасників тощо) — при проведенні державної реєстрації відповідних змін;
  • у разі виявлення помилки — повідомляти реєстратора й виправляти помилку впродовж 3-х робочих днів з дня її виявлення.

Крім того, замість відкладеного раніше, на період дії воєнного стану, інформування про КБВ та структуру власності, яке мало відбутися до 11.07.2022, запроваджено нові правила повідомлення про КБВ та структуру власності.

Так, юридичним особам, зареєстрованим відповідно до вимог законодавства, якими не було передбачено внесення інформації про КБВ, необхідно подати відповідну інформацію:

  • впродовж 6 місяців з дня набрання чинності Положення про форму та зміст структури власності та Методології визначення юридичною особою кінцевого бенефіціарного власника, однак не раніше 3 місяців з дня закінчення воєнного стану, якщо згадані документи будуть прийняті раніше.

 

Відповідальність за неподання інформації

Раніше, до прийняття Закону, за неподання або несвоєчасне подання інформації про КБВ (або про відсутність такого), було передбачено накладення штрафу на особу, уповноважену діяти від імені юридичної особи, в розмірі від 17 до 51 тис. грн. (ст.16611 КпАП). Причому, на строк дії воєнного стану та протягом 3 місяців після його закінчення така відповідальність взагалі не застосовується.

Наразі, після прийняття закону, за внесення завідомо неправдивих відомостей про КБВ або про його відсутність до документів, що подаються для державної реєстрації, на юридичну особу, щодо якої проводиться така державна реєстрація, накладається штраф у розмірі від 17 до 340 тис. грн.

Такий самий штраф встановлюється безпосередньо для юридичної особи за неподання або несвоєчасне подання інформації про КБВ.

Притягнення осіб до відповідальності за порушення щодо подання інформації про КБВ та структури власності здійснюється Міністерством юстиції України, яке також і встановлює порядок такого притягнення і визначення розмірів штрафів.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь