Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Як обрати якісні та безпечні овочі

Дата: 09.05.2023 13:00
Кількість переглядів: 170

Фото без опису

Навесні в людей все більше виникає бажання включити до свого раціону свіжі овочі. А для виробників це час, коли вони можуть збути велику кількість продукції, швидко вирощену за допомогою нітратів, разом з неякісною. Нітрати – це необхідна речовина для росту будь-якої рослини. Тому для людей, які еволюційно пристосовані до їх вживання, вони не становлять помітної загрози. Але це стосується лише природних рівнів, а не штучно доданих, які можуть бути в кілька разів більшими. В разі сильного передозування може виникнути отруєння, особливо у дітей. Тривале вживання призводить до накопичення нітратів в організмі, що в подальшому може призвести до порушення кровообігу та розвитку ракових пухлин.

❗ Щоб обрати смачні, якісні та корисні овочі, а також уникнути можливої небезпеки здоров’ю, слід дотримуватись низки правил:

▪ Перевіряйте наявність експертного висновку, який засвідчує відповідність харчових продуктів вимогам безпечності.

▪ Обов'язково дивіться на зовнішній вигляд товару. У продукту не повинно бути пошкоджень та ознак зіпсованості.

▪ Бездоганний вигляд товару – теж не показник, тому що надто блискуча поверхня може бути результатом обробки спеціальними розчинами, які уповільнюють процес гниття.

▪ Віддавайте перевагу місцевим сезонним овочам, вони не вимагають жорсткої обробки для транспортування і тривалого зберігання.

▪ Купуйте тільки свіжі овочі і зелень, вони повинні бути пружними. Натуральна зелень не в'яне і не сохне так швидко, як та, яку вирощували за допомогою нітратів.

▪ Зважте овочі рукою. Ті, що вирощені природним шляхом більш щільні та важкі, ніж ті, які чим-небудь удобрювали. Якщо здається, ніби вони порожні всередині – одразу від них відмовляйтесь.

▪ Овочі та фрукти обов'язково повинні пахнути, чим яскравіший і більш насичений аромат, тим менше нітратів використовували для вирощування.

▪ Уникайте неприродньо гладких, рівних і великих овочів, оскільки такого майже неможливо досягти без різних видів обробки. Віддавайте перевагу середньому розміру, так як вони ще не встигають накопичити нітрати і шкідливі речовини.

▪ Не купуйте плоди неприродньо яскравих кольорів або, навпаки, ті, які дозріли нерівномірно.

▪ Звертайте увагу на колір – не повинно бути будь-яких плям або дивного відтінку. Якщо потрібна зелень, то вибирайте темно-зелену – світлі, жовті або інші відтінки неприпустимі.

Далі надаємо поради щодо деяких найбільш популярних овочів.

🥕 Морква. Візьміть овоч у руки та стисніть, він має бути твердим, а шкірка гладкою. Колір повинен бути помаранчевим, без жовтих та зелених вкраплень або темних плям. Краще обирати коренеплоди середнього розміру. Нерівності та розгалуження – ознака того, що ріст не пришвидшили нітратами.

🥬 Капуста. Качан повинен бути щільним, пружним, з тонким листям і рівним забарвленням. Темні плями на капусті – це грибок. Він швидше за все вражає саме нітратні овочі.

🧅 Цибуля. Поверхня цибулі має бути суха, тверда і чиста. На шкірці не повинно бути пошкоджень чи плям, видимих ознак присутності комах. Зелена цибуля повинна бути рівною, без білого нальоту чи слизу.

🥒 Огірки. Не мають бути в’ялими і занадто великими. Плоди мають бути твердими, особливо в районі плодоніжки. Якщо огірок м’який, він може швидко зіпсуватися навіть у холодильнику. Проведіть рукою по огірку. Якщо на шипи ньому м’які і тонкі, стираються рукою, – значить огірок можна купувати.

🥔 Картопля. Купуючи картоплю, подивіться на колір бульби. Вибирайте ті, на яких немає зелених плям. Вони з’являються, якщо картопля довго пролежала під сонцем і містять отруйну речовину соланін. Не варто вибирати й дуже велику картоплю – усередині такий овоч може виявитися гнилим. Якщо на бульбі багато дрібних дірочок – овочем уже харчувався дрібний шкідник. Натисніть нігтем на картоплину. Якщо почуєте характерний хрускіт, значить в ній немає пестицидів. Якщо ніготь безшумно входить у бульбу, це говорить про те, що картоплю обробляли пестицидами.

🍅 Помідори. Вибирайте помідори яскраво-червоного кольору, без зовнішніх пошкоджень. Хороші томати мають приємний аромат, властивий тільки свіжим помідором. У якісних томатів тонка пружна шкірка і ніжна м'якоть. Чим товстіша шкірка, тим більша ймовірність, що вони були оброблені в процесі дозрівання. Якщо помідор м'який, то він або перезрілий, або вже почався процес гниття. Біла м'якоть і товсті прожилки говорять про велику кількість нітратів.

🫑 Болгарський перець. Плоди перцю повинні бути цілими, яскравих кольорів, щільними на дотик. Шкірка повинна бути м’ясистою і м’якою. Хвостик має бути зеленим. Якщо він сухий – його неправильно зберігали або надто довго тримали на складах.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь