Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Як обрати якісні та безпечні овочі

Дата: 09.05.2023 13:00
Кількість переглядів: 134

Фото без опису

Навесні в людей все більше виникає бажання включити до свого раціону свіжі овочі. А для виробників це час, коли вони можуть збути велику кількість продукції, швидко вирощену за допомогою нітратів, разом з неякісною. Нітрати – це необхідна речовина для росту будь-якої рослини. Тому для людей, які еволюційно пристосовані до їх вживання, вони не становлять помітної загрози. Але це стосується лише природних рівнів, а не штучно доданих, які можуть бути в кілька разів більшими. В разі сильного передозування може виникнути отруєння, особливо у дітей. Тривале вживання призводить до накопичення нітратів в організмі, що в подальшому може призвести до порушення кровообігу та розвитку ракових пухлин.

❗ Щоб обрати смачні, якісні та корисні овочі, а також уникнути можливої небезпеки здоров’ю, слід дотримуватись низки правил:

▪ Перевіряйте наявність експертного висновку, який засвідчує відповідність харчових продуктів вимогам безпечності.

▪ Обов'язково дивіться на зовнішній вигляд товару. У продукту не повинно бути пошкоджень та ознак зіпсованості.

▪ Бездоганний вигляд товару – теж не показник, тому що надто блискуча поверхня може бути результатом обробки спеціальними розчинами, які уповільнюють процес гниття.

▪ Віддавайте перевагу місцевим сезонним овочам, вони не вимагають жорсткої обробки для транспортування і тривалого зберігання.

▪ Купуйте тільки свіжі овочі і зелень, вони повинні бути пружними. Натуральна зелень не в'яне і не сохне так швидко, як та, яку вирощували за допомогою нітратів.

▪ Зважте овочі рукою. Ті, що вирощені природним шляхом більш щільні та важкі, ніж ті, які чим-небудь удобрювали. Якщо здається, ніби вони порожні всередині – одразу від них відмовляйтесь.

▪ Овочі та фрукти обов'язково повинні пахнути, чим яскравіший і більш насичений аромат, тим менше нітратів використовували для вирощування.

▪ Уникайте неприродньо гладких, рівних і великих овочів, оскільки такого майже неможливо досягти без різних видів обробки. Віддавайте перевагу середньому розміру, так як вони ще не встигають накопичити нітрати і шкідливі речовини.

▪ Не купуйте плоди неприродньо яскравих кольорів або, навпаки, ті, які дозріли нерівномірно.

▪ Звертайте увагу на колір – не повинно бути будь-яких плям або дивного відтінку. Якщо потрібна зелень, то вибирайте темно-зелену – світлі, жовті або інші відтінки неприпустимі.

Далі надаємо поради щодо деяких найбільш популярних овочів.

🥕 Морква. Візьміть овоч у руки та стисніть, він має бути твердим, а шкірка гладкою. Колір повинен бути помаранчевим, без жовтих та зелених вкраплень або темних плям. Краще обирати коренеплоди середнього розміру. Нерівності та розгалуження – ознака того, що ріст не пришвидшили нітратами.

🥬 Капуста. Качан повинен бути щільним, пружним, з тонким листям і рівним забарвленням. Темні плями на капусті – це грибок. Він швидше за все вражає саме нітратні овочі.

🧅 Цибуля. Поверхня цибулі має бути суха, тверда і чиста. На шкірці не повинно бути пошкоджень чи плям, видимих ознак присутності комах. Зелена цибуля повинна бути рівною, без білого нальоту чи слизу.

🥒 Огірки. Не мають бути в’ялими і занадто великими. Плоди мають бути твердими, особливо в районі плодоніжки. Якщо огірок м’який, він може швидко зіпсуватися навіть у холодильнику. Проведіть рукою по огірку. Якщо на шипи ньому м’які і тонкі, стираються рукою, – значить огірок можна купувати.

🥔 Картопля. Купуючи картоплю, подивіться на колір бульби. Вибирайте ті, на яких немає зелених плям. Вони з’являються, якщо картопля довго пролежала під сонцем і містять отруйну речовину соланін. Не варто вибирати й дуже велику картоплю – усередині такий овоч може виявитися гнилим. Якщо на бульбі багато дрібних дірочок – овочем уже харчувався дрібний шкідник. Натисніть нігтем на картоплину. Якщо почуєте характерний хрускіт, значить в ній немає пестицидів. Якщо ніготь безшумно входить у бульбу, це говорить про те, що картоплю обробляли пестицидами.

🍅 Помідори. Вибирайте помідори яскраво-червоного кольору, без зовнішніх пошкоджень. Хороші томати мають приємний аромат, властивий тільки свіжим помідором. У якісних томатів тонка пружна шкірка і ніжна м'якоть. Чим товстіша шкірка, тим більша ймовірність, що вони були оброблені в процесі дозрівання. Якщо помідор м'який, то він або перезрілий, або вже почався процес гниття. Біла м'якоть і товсті прожилки говорять про велику кількість нітратів.

🫑 Болгарський перець. Плоди перцю повинні бути цілими, яскравих кольорів, щільними на дотик. Шкірка повинна бути м’ясистою і м’якою. Хвостик має бути зеленим. Якщо він сухий – його неправильно зберігали або надто довго тримали на складах.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь