Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Встановлення та здійснення опіки та піклування над повнолітніми недієздатними особами та особами, дієздатність яких обмежена

Дата: 11.09.2023 15:25
Кількість переглядів: 71

Фото без опису

 

Опіка встановлюється над особами, які судом визнані недієздатними.

Фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розгляду не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Для визнання особи недієздатною майбутній опікун має подати заяву з відповідними документами до суду. Суд призначає опікуна на підставі подання від органу опіки та піклування. Кандидатура опікуна розглядається на Опікунській раді.

Піклування встановлюється над особами, дієздатність яких обмежена.

Для визнання особи обмежено дієздатною, майбутній опікун має подати заяву відповідними документами до суду. Суд призначає піклувальника на підставі подання від органу опіки та піклування. Кандидатура опікуна розглядається на Опікунській раді.

 

Опікунська рада з питань забезпечення прав повнолітніх недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, які потребують опіки (піклування) при виконавчому комітеті Кілійської міської ради  (далі Опікунська рада)

Завдання Опікунської ради передбачені нормами та положеннями Цивільного кодексу України, Цивільно – процесуального кодексу України, Правилами опіки та піклування, затвердженими спільним Наказом державного комітету у справах сім’ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26.05.1999 № 34/166/131/88.

Так, відповідно до Правил опіки та піклування, встановлено, що опіка (піклування) є особливою формою державної турботи про повнолітніх недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена та які потребують допомоги щодо забезпечення їх прав та інтересів.

Згідно положення про Опікунську раду при виконавчому комітеті Кілійської міської ради (далі Положення), затвердженого рішенням виконавчого комітету від 28 березня 2023 року № 152 «Про створення опікунської ради з питань забезпечення прав повнолітніх недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, які потребують опіки (піклування) при виконавчому комітеті Кілійської міської ради»

 Опікунська рада  має дорадчі функції. Відповідно до Положення, Опікунська рада забезпечує вирішення питань щодо:

  • Розгляд питання про встановлення і припинення опіки та піклування.
  • Розгляд скарг на дії опікунів та піклувальників.
  • Розгляд питання щодо встановлення опіки над майном повнолітніх недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, у визначеному законом порядку.
  • Розгляд проблемних питань, які потребують колективного вирішення. 
  • Вирішення у встановленому законодавством порядку питання у сфері  запобігання та протидії домашньому насильству:
  • Розглядає та заслуховує звіт опікунів (піклувальників) про діяльність за минулий рік щодо захисту прав та інтересів підопічних, у тому числі щодо збереження належного їм майна та житла.
  • Розглядає повідомлення установ та осіб, яким стало відомо про повнолітніх осіб, які потребують опіки (піклування).
  • Опікунська рада координує діяльність опікунів та піклувальників шляхом доручення Управлінню соціального захисту населення Кілійської міської ради проведення планових відвідувань осіб, які перебувають під опікою (піклуванням), в межах відповідних повноважень визначених чинним законодавством України.
  • Розглядає інші питання, віднесені законодавством до компетенції Опікунської ради.

 

Засідання Опікунської ради проводяться за потребою, але не рідше одного разу в квартал, за адресою: Одеська обл., Ізмаїльський р-н, м. Кілія, вул. Миру 44

 

Перелік документів які подаються для встановлення опіки

над недієздатними особами, які визнаються судом недієздатними:

 

  1. Копія паспорта опікуна(піклувальника) та підопічного.
  2. Довідка МСЕК про групу інвалідності( у разі наявності групи інвалідності).
  3. Копія правовстановлюючих документів на квартиру, машину та інше майно( свідоцтво про приватизацію, договір купівлі- продажу, тощо).
  4. Акт обстеження умов проживання та опис майна особи, щодо якої розглядається питання встановлення опіки або піклування (складається представниками опікунської ради).
  5. Заява (приймається з повним пакетом документів, зразок заяви надається представниками опікунської ради).
  6. Заяви про надання згоди повнолітніх членів сім´ї недієздатного та членів сім´ї опікуна.
  7. Довідка про стан здоров´я , з психоневрологічного диспансеру та про проходження профілактичного наркологічного огляду від нарколога.
  8. Акт обстеження умов проживання майбутнього опікуна( складається представниками опікунської ради).
  9. Копії документів, що підтверджують родинні відносини майбутнього опікуна та особи, що потребує опіки ( свідоцтво про народження, одруження, розлучення, тощо).
  10. Рішення суду про визнання особи недієздатною, у разі якщо особа є недієздатною.
  11. Інші документи.

 

Примітка

1. Всі заяви подаються особисто.

2. Копії документів мають надаватися  разом з оригіналами.

 

 

Для отримання додаткової інформації просимо звертатися до Управління соціального захисту населення Кілійської міської ради за адресою: м. Кілія,  вул. Миру, буд. 57, ІІ поверх, каб. 208.

Управління соціального захисту населення Кілійської міської ради

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь