Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

До уваги роботодавців! За облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю надається компенсація!

Дата: 13.10.2023 12:48
Кількість переглядів: 51

Фото без опису

Постановою Кабінету Міністрів України від 22.08.2023 № 893 «Деякі питання надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю» затверджено Порядок надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю (далі - Порядок № 893)  згідно з яким роботодавець, що працевлаштував людину з інвалідністю та підготував для неї робоче місце, має можливість отримати компенсацію вартості облаштування такого місця. 

Головна мета програми — посилити зацікавленість роботодавців до працевлаштування людей з інвалідністю і, в свою чергу, надати можливість обмежено придатним громадянам повернутися до активної зайнятості та соціалізуватися. 

Виплачується компенсація в розмірі фактичних витрат роботодавця за облаштування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю, але не вище граничного розміру компенсації. Граничний розмір компенсації не може перевищувати 15 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому приймається рішення про її надання, для осіб з інвалідністю І групи (у 2023 році до 100,5 тис грн), 10 розмірів мінімальної заробітної плати — для осіб з інвалідністю ІІ групи (у 2023 році до 67 тис грн).

Компенсуватися будуть витрати на придбання роботодавцем допоміжних засобів для облаштування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю, перелік яких визначений в додатку 1 до Порядку                       № 893, зокрема:

  • меблі та фурнітура для робочих місць;
  • комп’ютери та оргтехніка;
  • програмне забезпечення;
  • поручні та бруси; 
  • машини для виробництва та оброблення;
  • засоби для захисту здоров’я і безпеки на робочих місцях тощо.

Після облаштування робочого місця для працевлаштованої людини з інвалідністю роботодавець впродовж 90 днів може подати заяву про надання відшкодування вартості витрат до центру зайнятості за місцем провадження своєї господарської діяльності.

До заяви, в якій зазначаються відомості про роботодавця та найманого працівника, треба додати:

  • копію документу, що підтверджує працевлаштування особи (наказ/розпорядження про прийняття на роботу або примірник трудового договору чи відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування);
  • документи, що підтверджують придбання допоміжних засобів для облаштування робочого місця (договір, рахунок-фактура, рахунок, квитанція, накладна тощо).

Пунктом 7 Порядку визначено підстави, за якими не надається компенсація. Так, одними з підстав відмови у наданні компенсації, зокрема є те, що:

- особа з інвалідністю протягом 180 календарних днів, що передують дню її працевлаштування відповідно до вимог цього Порядку, перебувала у трудових відносинах з роботодавцем, який подав заяву;

-  особа з інвалідністю протягом 180 календарних днів, що передують дню набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 22.08.2023 № 893, перебувала у трудових відносинах з роботодавцем, який подав заяву.

Рішення про надання або відмову в наданні компенсації приймається регіональним центром зайнятості протягом 10 робочих днів з дня подання документів, передбачених пунктом 6 Порядку№ 893, та оформляється наказом регіонального центру зайнятості.

Компенсація виплачується протягом п’яти робочих днів з дня прийняття рішення про надання компенсації на рахунок роботодавця.

За більш детальною інформацією роботодавці можуть звертатися до Кілійського відділу Ізмаїльської  філії Одеського обласного центру зайнятості за адресою: м. Кілія, вул. Миру, 60А; м. Вилкове, вул. Петра Сагайдачного,13  або за телефонами 0688678033, 0685187135.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь