Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Шановні аграрії Кілійської міської територіальної громади

Дата: 08.12.2023 08:19
Кількість переглядів: 34

Фото без опису

Дуже багато сільськогосподарських підприємств громади займається вирощуванням озимих  культур на зерно, бо в нашій зоні ризикованого землеробства -  це основний врожай. Пізні осінні опади  восени 2023 року  не дали загинути посівам озимих, але рослини   увійдуть в зиму недорозвиненими. При наявності  позитивних температур вже на початку  березня 2024 року відновиться  вегетація . І як завжди почнуть нагадувати про себе шкідники. Серед них є й такі, що  не чекають позитивних температур і можуть шкодити протягом зими. Зокрема це

 

                                          ПОЛЬОВА МИША

Польові миші - маленькі ссавці. Вони є гризунами і першими ворогами фермерів і садівників. Адже сірі полівки не тільки переносять різні захворювання і псують майно, вони також крадуть зерно для запасання його на зиму. І перемогти паразитів часто непросто. Чого тільки не використовують господарі: і хімічні засоби, і механічні пастки, і народні методи. Але далеко не всі допомагає перемогти гризунів. Саме тому профілактичним заходам теж варто приділяти увагу.

ОПИС І ХАРАКТЕРИСТИКА ГРИЗУНА

Польова миша - маленька тварина, що має коричневий або сірий колір спини і світло-сіре черевце. Червона полівка має досить великі вуха, а вздовж її спини розташована темна смуга. Сімейство полівок характеризується невеликим розміром тіла (до 15 сантиметрів), а хвіст може бути і довше за тіло. Польові миші живуть великими родинами, що містять до 10 гнізд кожна. За місяць шкідник переробляє і викидає на поверхню до 60 кілограм ґрунту.

Незважаючи на мініатюрність  полівки, як і щури, доставляють масу неприємностей господарям. .Практично цілий рік основна їжа тварин - листя, стебла і насіння дикорослих трав'янистих рослин. Також  полівка живиться ягодами і зерном в період його зростання. Сірі полівки їдять і комах, їх личинки і деяких безхребетних.

СПОСІБ ЖИТТЯ

Спосіб життя гризунів підпорядковується принципу сезонності. Також біоритми тварин залежні від тривалості світлового дня. Значний вплив на спосіб життя робить і температура повітря, а відповідно і пору року. Полівки активні в другій половині дня: вночі.  Взимку і восени сірі полівки виявляють активність і посеред дня. У сплячку взимку тварина не впадає. Ії норки в цей період - природні укриття або ходи під землею.Норки  полівки «вибудовують» до 1 метра заввишки. Оснащені вони зазвичай декількома виходами, один з яких веде до води. Миша живе в будиночку зі спеціально обладнаної камері. Взимку в ній зберігаються продуктові запаси.

ПОШИРЕННЯ І РОЗМНОЖЕННЯ:

 Полівки живуть  в Україні  на території Карпат, районів Азовського і Чорного морів. Гризуни найчастіше зустрічаються на оброблених полях або височинах, піднімаючись над рівнем моря практично на півтора кілометра. З великим бажанням  полівка селиться і в виноградниках, садах, в долинах, чим дуже шкодить городникам.

Свої житла підземна полівка розміщує серед коренів рослин. Коли настає холод, шкідники з легкістю ховаються в скиртах соломи і купах опалого листя. Іноді польова миша пробирається в людські оселі або сховища зерна, що ніяк не радує фермерів.

 Полівка активно розмножується навесні. Дитинчата гризуна з'являються в спеціально обладнаних камерах, дно яких вистелене сухою травою. Від цієї частини житла йдуть кілька шляхів, які виходять на поверхню. За рік самка, в середньому, дає 4 приплоду по 5-8 дитинчат. Вагітність триває 22 дні. Інтервал між приплоду становить близько двох місяців. Мишеня з'являється на світ голим і сліпим. Він абсолютно безпорадний. Далі мишеня покривається пушком, зростає і розвивається. Вже через 10 днів він нічим не відрізняється від дорослої особини. Тритижневі малюки шукають харчування на рівних з іншими мишами. А ще через пару місяців польова миша вже здатна розмножуватися.

ЗАСОБИ  БОРОТЬБИ:

 Існує чимало способів знищення  шкідників. Всі вони розрізняються за формою і принципом своєї дії на організм паразита.

Полівка боїться препаратів, які проникаючи у ії організм і діїть як антикоагулянти, тобто не дають звертуватись крові. Цим препаратом можна надійно захистити урожай, яким шкідник харчується. Речовина розкидають по норах, а також у інших місцях, які  полівка любить або може бувати.  Після вживання отрути життя тварини  припиняється через 10-14 днів. Життя паразита може перерватися і в результаті застосування людиною спеціальних препаратів біологічного походження . Дуже багато років біолабораторії виробляли приманки на основі вірусу мишачого тифу. Після з'їдання приманки і повернення у житло, підземна полівка заражає своїх побратимів. Тобто, можна сказати, що препарат знищуе не одного шкідника, а відразу декілька. На даний момент існує дуже багато препаратів, завдяки яким можна суттєво знищити популяцію цього шкідника на своїх посівах.

 Шановні колеги.  Якщо не Ваших посівах озимих  та багаторічних травах з’являться  перші колонії  гризунів  (великі купи землі)  то не треба чекати і сподіватись на те,  що якимось чином вони зникнуть самі. Своєчасно проведені заходи допоможуть значно зменшити шкоду. Якщо забажаєте за потрібне звернутись до мене за порадами або консультаціями – мій телефон.

067 7799741

З повагою та найкращими побажаннями.

Демидов О.П. – головний  спеціаліст відділу карантину рослин, управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області, державний фітосанітарний інспектор

    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь