Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Станом на кінець XIX сторіччя  єврейська етнічна спільнота в місті Кілія налічувала більше 2-х тисяч осіб та була однією з найбільших організованих, котра в економічній, особливо у торгівельній сфері відігравала вирішальну роль.

Дата: 04.07.2024 14:13
Кількість переглядів: 59

Фото без опису

Відповідно до історичних даних, переселення євреїв на території Нижнього Подунав’я відбувалось ще з давніх часів. Станом на кінець XIX сторіччя  єврейська етнічна спільнота в місті Кілія налічувала більше 2-х тисяч осіб та була однією з найбільших організованих, котра в економічній, особливо у торгівельній сфері відігравала вирішальну роль.

Тому й не дивно, що саме маєтки комерсантів-євреїв були найпишнішими у місті.

Будинок №16 на вулиці Миру, побудований наприкінці XIX сторіччя, був одним з кращих у місті. Особливо привертала увагу балюстрада над парадним фасадом. Будинок належав заможним експортерам зерна - родині Давидовичів. Були в родині і стоматологи, відомі не лише в місті, але й за його межами. В роки румунської окупації тут розташувався військовий трибунал (куртя марціале). Після звільнення міста будівлю було використано для розміщення пологового будинку, а потім час завершив своє коло і нині в приміщенні колишнього особняка Давидовичів працює стоматологічне відділення комунального некомерційного підприємства «Кілійська багатопрофільна лікарня» Кілійської міської ради. В 1987 році будівля колишнього особняка Давидовичів отримала статус пам’ятки архітектури місцевого значення та охоронний номер 120 (рішення ВК ООР НД від 14.04.1987 №167).

 

Особняк Давидовичів

Фото без описуФото без описуФото без опису

Особняк під номером 19 на вулиці Миру побудований в 1900 році для заможного торговця і промисловця Бродського. Це найбільший і найрозкішніший особняк у місті того часу. Гарним парадним фасадом із портиком по дві колони він звернений на головну вулицю міста. За будинком був невеликий сад із фонтанами, альтанками та унікальними квітами. Господарський двір із різними службами та стайнею виходив на вулицю Мала Дунайська. В 1987 році будівля колишнього особняка Бродського отримала статус пам’ятки архітектури місцевого значення та охоронний номер 121 (рішення ВК ООР НД від 14.04.1987 №167). На сьогоднішній день в будівлі розміщено Кілійський районний суд.

Особняк Бродського

Фото без описуФото без опису

Серед тих євреїв, що переїхали до Кілії, було й сімейство поважного ребе (вчителя) Кахане, який незабаром став і найбільшим експортером кілійського зерна. Равві Кахане став і засновником першої в Кілії синагоги - найшанованішої - Бейт Мідраш. Будинок Равві Кахане зберігся до наших днів, він розташований по вулиці Миру, 73 і зараз в його приміщеннях розташовані зали комунального закладу «Кілійський історико-краєзнавчий музей» Кілійської міської ради.

 

Будинок Равві Кахане

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь