Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Внесок єврейської громади в загальнокультурний розвиток міста Кілія в ХХ столітті

Дата: 15.07.2024 15:34
Кількість переглядів: 69

Фото без опису

Особливу увагу представники єврейської громади міста Кілія приділяли загальнокультурному розвитку міста, в який внесли не абиякий вклад.

Ще в 1910 році Мільграм відкрив в місті перший кінотеатр «Ілюзіон», який крім власне екрану мав ще й сцену. Чимало класичних єврейських та західноєвропейських драматичних творів поставив аматорський драмтеатр громади. Громада також запрошувала до Кілії професійних драматичних артистів з Акермана, Кишинева. У 1932 році на сцені кінотеатру «Ілюзіон» співав знаменитий ліричний тенор, киянин Олександр Вертинський. Акомпанував співаку камерний оркестр Кілійської єврейської спільноти. Члени громади склали кілька чудових струнних квінтетів, далеко за межами Кілії був відомий її духовий оркестр. Будівля «Ілюзіону» й дотепер є центром культурного життя міста Кілія, адже на сьогоднішній день в будівлі під номером 23 по вулиці Гагарінська розташований комунальний заклад «Центр культури, мистецтв і дозвілля» Кілійської міської ради.

 

Кінотеатр «Ілюзіон»

Фото без описуФото без опису

 

Кінотеатр «Ілюзіон» був не єдиною сферою діяльності, яка приваблювала Мільграма. Він також був власником друкарні, яка виготовляла офіційні бланки на замовлення підприємств та організацій міста, на той час Кілія не мала власної газети. Також друкувались тут поштові картки з краєвидами міст Кілія та Вилкове. Нині в будинку колишньої друкарні (вул.Миру, 71) розташований Кілійський заклад дошкільної освіти ясла-садок «Берізка» Кілійської міської ради.

Друкарня Мільграма

Фото без описуФото без опису

Культурний ґрунт кілійської єврейської громади зростив: видатного драматурга, письменника, критика, журналіста Я. Ботошанського; журналіста, публіциста, письменника – І.А. Константиновського; журналіста, публіциста, історика -  М. Яновера.

Чудові зразки художньої фотографії залишив місту фотограф – художник Едіт Бенераф. Краєвиди, портрети – індивідуальні, парні, весільні, групові, жанрові. Фотографії відрізнялися глибоким психологізмом, артистизмом, нерідко чудовим гумором, які зумів помітити, вловити та відобразити художник. Фотороботи Едіта Бенерафа додають натхнення сучасним місцевим фото-любителям та професіоналам, які об’єднались у фотоклуб, що носить ім’я свого співвітчизника - «BENERAF».

(https://www.facebook.com/groups/Beneraf/announcements?locale=uk_UA)

 

Едіт Бенераф та його фото

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь