«ЗБЕРІГАННЯ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ В ЗАКЛАДАХ ТОРГІВЛІ У РАЗІ ВІЯЛОВИХ ВІДКЛЮЧЕННЯХ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ».
З метою недопущення харчових отруєнь через споживання харчових продуктів, які можуть бути небезпечними внаслідок порушення температурних умов їх зберігання з врахуванням рекомендацій МОЗ пропонуємо:
-
подбати про альтернативні засоби електроенергії, по можливості придбати бензинові або дизельні генератори, павербанки, портативні електростанції тощо.
-
дотримуватись рекомендацій щодо сумісного зберігання різних видів харчових продуктів (товарного сусідства).
Необхідно уникати сумісного зберігання наступних категорій харчових продуктів:
-
продукти, які потребують та не потребують низьких температур зберігання та холодильного обладнання;
-
продукти, які передають вологу, та які можуть її поглинати;
-
продукти, які мають специфічні та сильні запахи, та які можуть їх поглинати;
-
продукти, які не можуть сусідити з жодним іншим товаром;
-
продукти герметично запаковані та відкриті.
За умов короткочасного вимушеного зберігання та при дотриманні визначених виробником температурних режимів зберігання, зазначених на маркуванні, допускається сумісне зберігання наступних видів (категорій) харчових продуктів:
-
фасовані (герметично упаковані) молочна продукція, сири, ковбасні та копчені вироби;
-
фасована (герметично упакована) молочна продукція, яйця курячі;
-
фасовані (герметично упаковані) м’ясо, м’ясна продукція, субпродукти морожені, напівфабрикати морожені (пельмені, вареники, млинці, котлети, нагетси, овочі фаршировані і т.п.);
-
фасовані (герметично упаковані) морожені овочі та фрукти, морозиво, масло солодковершкове, маргарин, спред.
Алкогольні напої (пиво, вино, міцні алкогольні напої – коньяк, горілка, віскі і т.п.) та безалкогольні напої (сік, вода та напої газовані і т.п.) дозволяється зберігати та реалізовувати без холодильного обладнання лише за умов суворого дотримання визначених виробником температурних режимів зберігання, зазначених на етикетках.
-
проводити регулярний моніторинг температурного режиму зберігання харчових продуктів та фіксувати щоденні записи їх виміру.
Відповідно до впровадженої системи безпечності харчових продуктів (система НАССР) розробити план заходів чи інструкції на випадок відключення електроенергії та провести навчання персоналу щодо забезпечення належних умов зберігання харчових продуктів, визначених виробником
Всім мирного неба! Бережіть себе і своїх рідних!
Ізмаїльське районне управління Головного
управління Держпродспоживслужби в Одеській області