Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Традиції та обряди кілійської єврейської громади

Дата: 01.08.2024 08:47
Кількість переглядів: 64

Фото без опису

Зі своїми характерними рисами та особливостями єврейська національна спільнота Кілії органічно вплелась в строкату етнічну структуру нашого міста.  Найбільш шанованими святами для представників єврейської національності були: Новий Рік (Рош Ашана), Свято радості (Сукот), свято весняного рівнодення (Адар), Великдень (Песах), Трійця (Шавуот), субота всіх субот (Іом кипур),  дні народження. Почесне місце серед всіх свят займало весілля. Інтелігентне міське весілля у кілійських євреїв, як правило, завершалось в одну добу.  Під час весілля  наречені звершували сім кругів під спеціальним весільним балдахіном, давали згоду на одруження, отримували настанови від раввіна та розбивали свої бокали «На щастя!».

Окреме місце в релігійних обрядах кілійських євреїв займав ритуал поховання. Рідні померлого опускали тіло на солом’яну підстилку, одягали у чорне, запалювали свічу. Перед поховання тіло покійника омивали, одягали сорочку та брюки з білої тканини, з наглухо зашитими рукавами та штанинами; зверху натягували саван, опоясували поясом, на голову одягали ковпак, огортали в ще більше простирадло, клали на ноші, котрі 4 особи несли на кладовище та розв’язав простирадло, що огортало небіжчика, опускали в труну, попередньо встановлену в могилу. Потім труну накривали кришкою та присипали землею.  Останній прихисток євреї міста Кілія знаходили на міському єврейському кладовищі.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

За офіційними даними вважається, що в 1941 році румунсько-німецькі війська зігнали євреїв Кілії в будівлю головної синагого міста (будівлю було зруйновано радянською владою після закінчення Другої світової війни). Частину представників єврейської спільноти міста було розстріляно, тих, що вціліли погнали до Богданівки (Миколаївська область), де також знищили. На вшанування пам’яті загиблих, з ініціативи журналіста та письменника Леона Константиновського (Ізраїль) у Кілії було встановлено пам’ятний знак, біля місця, де колись знаходилась будівля головної синагоги міста Кілія.

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь