A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Українські міста без туберкульозу. Виконавчий комітет Кілійської міської ради інформує:

Дата: 13.03.2020 15:52
Кількість переглядів: 373

Щорічно 24 березня  за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) відзначається Всесвітній та всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз. 

Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз був встановлений за ініціативи Громадського руху «Українці проти туберкульозу» Указом Президента України від 22 березня 2003 року.

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке поширюється повітряно-крапельним шляхом. Туберкульоз викликається бактерією, яка зазвичай вражає легені, але також може вразити і інші органи. 

Паличка Коха – збудник захворювання на туберкульоз, не розрізняє соціального статусу, гендерних та вікових відмінностей, і з однаковою ефективністю заражає бідних і багатих, чоловіків і жінок, старих і молодих. Сприйнятливість до туберкульозної інфекції є вищою у дітей молодшого віку та осіб, старших 65 років. Високий темп життя, інформаційний пресинг, постійний «брак часу», а, отже, нерегулярне і незбалансоване харчування − це все стресові аспекти, які призводять до зниження захисних сил організму і сприяють розвитку захворювання. Разом з тим, туберкульоз − безумовно, соціальна хвороба, адже безпосередньо залежить від способу життя населення, якості харчування та інших факторів. Складне соціально-економічне становище в країні, безробіття, велика кількість людей, які не можуть повноцінно харчуватися, стреси, соціальна необлаштованість − все це істотно підвищує ризик зараження і розвитку туберкульозу.
Всесвітнє об'єднання охорони здоров'я (ВООЗ) вважає туберкульоз більш смертоносним інфекційним захворюванням у світі, аніж ВІЛ/СНІД, гепатит та інші інфекційні і паразитарні хвороби разом узяті.

З 10 мільйонів нових випадків туберкульозу в світі тільки 7 мільйонів діагностовано, а це означає, що 3 мільйони чоловік з туберкульозом щорічно залишаються неврахованими. Україна посідає друге місце в Європейському регіоні за рівнем захворюваності на туберкульоз. За даними ВООЗ, в нашій країні щороку не виявляється близько 24% нових випадків захворювання на туберкульоз. Ймовірними причинами такого великого відсотка невиявлення випадків туберкульозу може бути недостатній рівень діагностики, обмежений доступ до медичної допомоги певних категорій населення та пізнє звернення за медичною допомогою. Більшість наших співгромадян, яких вражає туберкульоз, знаходиться в найбільш продуктивному і працездатному віці.

Найважливіше пам’ятати  про те, що Ви самостійно взмозі захистити себе: потрібно кинути курити, не зловживати алкоголем. Необхідно уникати людей, що кашляють, чхають, голосно розмовляють і розприскують слину. Важливо зміцнювати  здоров’я фізкультурою і спортом, уникати стресових ситуацій. Отже, здоровий спосіб життя, санітарна грамотність, повноцінне харчування, відповідальність за своє здоров`я  і здоров`я дітей - це головні гарантії здорового суспільства.       

ПАМ'ЯТАЙТЕ! СВОЄЧАСНО ВИЯВЛЕНИЙ ТУБЕРКУЛЬОЗ- ВИЛІКОВНИЙ!
ВАШЕ ЗДОРОВ`Я - У ВАШИХ РУКАХ!

bФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь