A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Кожен п’ятий опитаний підліток знає про програму відновного правосуддя

Дата: 12.07.2021 15:38
Кількість переглядів: 1904

Про те, що в Україні реалізується пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», знають 18,2% підлітків, які взяли участь в опитуванні, проведеному в травні 2021 року молодіжним проєктом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні U-Report у співпраці з Координаційним центром з надання правової допомоги. Усього було опитано понад 700 респондентів з різних регіонів України віком від 12 до 19 років.

Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» реалізується на базі системи безоплатної правової допомоги з 2019 року. Спочатку – у пілотних областях, а з квітня 2020 року дію проєкту поширено на всю територію України.

«Загалом, станом на 25 травня цього року програма пройшла успішно у 147 випадках. Як свідчить практика, саме успішне проходження програми відновного правосуддя для неповнолітніх є реальною підставою для звільнення їх від відповідальності. 114 неповнолітніх за рішенням суду звільнені від кримінальної відповідальності, очікується рішення суду у 32-х провадженнях», – повідомив в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Програма, яка побудована на відновних підходах у кримінальних провадженнях, насамперед має на меті:

  • забезпечити відшкодування заподіяної шкоди потерпілій стороні;
  • відновити психологічно-емоційний стан потерпілої сторони та неповнолітнього, який є підозрюваним у вчиненні кримінального правопорушення;
  • забезпечити максимально раннє виведення неповнолітніх із кримінального процесу з обов’язковим ужиттям узгоджених заходів для їх ресоціалізації;
  • запобігти повторним кримінальним правопорушенням.

На запитання «Чи підтримуєте Ви основну ідею програми?» 19,4% опитаних підлітків відповіли: «Так, за будь-яких обставин». Понад 38% респондентів зазначили: «Так, але за умови щирого каяття та виховних заходів». А ось близько 40% підлітків, які взяли участь в опитуванні, підтримують ідею відновного правосуддя «у разі, якщо до правопорушення підштовхнули складні життєві обставини або воно вчинене з необережності чи без умислу». І лише 2% опитаних висловилися категорично: «За жодних обставин не підтримують».

Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення, застосовується за таких умов:

  • є потерпіла сторона — фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;
  • неповнолітній вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин;
  • неповнолітній визнав факт вчинення кримінального правопорушення;
  • потерпілий і неповнолітній погодилися на участь у Програмі.

«Більшість підлітків готові йти на примирення: 64,9% опитаних згодні примиритися з неповнолітнім, який вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин, щиро розкаявся та відшкодував збитки. Опитування показало досить високу правову грамотність підлітків – 93,2% респондентів знають з якого віку настає кримінальна відповідальність на скоєння правопорушень», – зазначила координаторка аналітичного відділу U-Report Ukraine Євгенія Нестеренко.

Більше про Програму відновного правосуддя для неповнолітніх можна прочитати за посиланням https://www.legalaid.gov.ua/novyny/vidnovne-pravosuddya-dlya-nepovnolitnih-yak-tse-pratsyuye/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь