A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Людина без сім'ї, що дерево без плодів

Дата: 16.09.2021 15:03
Кількість переглядів: 2101

Все найкраще починається з сім’ї. «Людина без сім'ї, що дерево без плодів»- говорить народна мудрість. Тут дитина робить свої найперші кроки, звідси вона виходить у широкий світ. У сім’ї вона навчається любові і добра. На жаль, не всім даровано таке щастя.

            Позбавлення дитини сім’ї можна назвати не просто важким періодом в її житті, а долею, яка дає про себе знати вже з перших днів втрати родини. Життя дитини поза люблячим сімейним оточенням стає відразу важким. У кожного своє уявлення про щастя, але дитині бути щасливою без батьків неможливо. Зараз вже нікого не потрібно переконувати у тому, що виховання в умовах державних інституцій травмує  дитину, різко змінює її долю, руйнує звичну систему взаємовідносин з навколишнім світом, робить неможливим реалізацію потенційних можливостей дитини.     

            Діти повинні зростати в сім’ях рідних батьків, але коли це неможливо, альтернативою біологічній родині може слугувати інша сім’я. Саме тому наша держава підтримує створення сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, зокрема прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу (далі ПС/ДБСТ), та бере на себе забезпечення фінансової підтримки  прийомних дітей, навчання та підвищення кваліфікації  прийомних батьків, соціальне супроводження. За цими дітьми зберігаються всі пільги, які передбачені законодавством для дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

            Прийомні діти та вихованці перебувають у ПС/ДБСТ до досягнення 18-річного віку, а в продовження навчання у професійно-технічному, вищому навчальному  закладі І-ІV рівня акредитації – до його закінчення, але не пізніше досягнення ними 23- річного віку.

           Фінансування ПС і ДБСТ здійснюється за рахунок видатків державного бюджету. Розмір державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку.

            Державна соціальна допомога на дітей призначається в грошовій формі батькам-вихователям на кожну дитину-вихованця та прийомним батькам на кожну прийомну дитину.

            Грошове забезпечення призначається кожному з батьків-вихователів і одному з прийомних батьків.

Розмір державної соціальної допомоги на дитину становить 2,5 прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку, для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткових мінімуми.

            Розмір грошового забезпечення встановлюється на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатної особи на кожну дитину-вихованця та кожну прийомну дитину й не залежить від пенсії, аліментів, стипендії чи державної допомоги на кожну дитину-вихованця та кожну прийомну дитину.

Щомісячний сумарний обсяг грошового забезпечення батькам-вихователям розподіляється між батьками-вихователями рівними частинами за їх згодою.

            Призначення державної соціальної допомоги та грошового забезпечення здійснюється з дати влаштування дитини в дитячий будинок сімейного типу або прийомну сім’ю включно до дня досягнення дитиною 18-річного віку, а в разі навчання в закладі загальної середньої освіти, за денною формою навчання в закладі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти – до 23 років або до закінчення відповідного закладу освіти.

            Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки – вихователі, на утриманні яких перебувають діти – сироти або діти, позбавлені батьківського виховання, віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання).

             За більш детальною інформацією Ви можете звернутись до Служби у справах дітей Кілійської міської ради за адресою: місто Кілія, вулиця  Миру, 57 (каб. 102, 104).

Графік роботи:

понеділок- четвер: з 8:00-17:00;

                пятниця: з 8:00-16:00;

       обідня перерва: 12:00-12:45.

Стаття підготовлена Службою у справах дітей Кілійської міської ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь