Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

ДО 2030 РОКУ БІЛЬШІСТЬ ГРОМАДСЬКИХ БУДІВЕЛЬ В УКРАЇНІ МАЮТЬ СТАТИ БЕЗБАР’ЄРНИМИ

Дата: 18.01.2022 11:54
Кількість переглядів: 584

Фото без опису

Переважна більшість громадських будівель в Україні не є доступними для маломобільних груп населення, однак у найближчі кілька років ця ситуація зміниться. Так, до 2030 року громадські будівлі по всій країні мають поступово ставати безбар’єрними й відповідати світовим стандартам доступності. Такі амбітні цілі передбачено Планом заходів з реалізації Нацстратегії безбар’єрності, розробленої в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської.

«Масштабний план заходів Нацстратегії безбар’єрності на 2021-2022 роки погоджено. Він містить понад 250 пропозицій, які мають бути реалізовані до кінця наступного року. Кожне з міністерств презентувало ініціативи у рамках своїх сфер відповідальності. Мінрегіон визначив п’ять основних напрямків роботи на найближчі два роки у межах досягнення фізичної безбар’єрності – від вдосконалення ДБН-ів до контролю за дотриманням вимог будівельних норм й відповідного моніторингу», – зазначив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Зокрема, в рамках проєкту міністерства в найближчі півтора року буде оновлено 5 державних будівельних норм відповідно до сучасних вимог безбар’єрності. Також буде запроваджено 7 міжнародних стандартів у сфері доступності громадських будівель. Усі нові громадські будівлі в Україні будуть створені з урахуванням принципів інклюзивного дизайну.

У Мінрегіоні зазначають, що дана ініціатива направлена на широке коло людей, які через фізичні бар’єри не можуть скористатися громадськими будівлями: це і люди з інвалідністю, і батьки з дитячими візочками, і люди з тимчасово обмеженою мобільністю, і громадяни поважного віку, і вагітні жінки, і діти до 7 років.

На порядку денному міністерства – моніторинг закладів охорони здоров’я, освітніх установ, центрів надання адміністративних послуг тощо. У планах – перевірка не лише на наявність відповідних об’єктів (пандусів, ліфтів, поручнів), а і на їхню відповідність державним будівельним нормам щодо доступності та безбар’єрності. Відтак, моніторинг допоможе виявити потреби маломобільних груп населення в кожному регіоні.

«Методичні рекомендації стосовно оцінки ступеня безбар’єрності розроблять найближчим часом. На основі проведення моніторингу будуть формуватися рейтинги обласних державних адміністрацій за ступенем безбар’єрності. Такі заходи будуть проходити регулярно», – анонсував Олексій Чернишов.

Проєкт Мінрегіону є одним із 7 флагманських проєктів, що увійшли до Плану заходів з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні, розробленої в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь