A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ ОСВІТНЬОЇ СУБВЕНЦІЇ – ПИТАННЯ ПОРЯДКУ ДЕННОГО СЕЛЕКТОРНОЇ НАРАДИ В ОДЕСЬКІЙ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

Дата: 08.02.2022 15:37
Кількість переглядів: 442

Сьогодні голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький, в режимі онлайн, провів селекторну нараду з головами районних державних адміністрацій, районних рад, територіальних громад. Одним з ключових питань порядку денного було використання коштів освітньої субвенції в регіоні.

«Реформування ланки загальної середньої освіти успішно впроваджується у закладах освіти Одеської області, маючи передусім всебічну фінансову підтримку від держави. На разі розроблено механізм використання цільових залишків освітньої субвенції, що має забезпечити фінансування ряду питань розвитку освіти та покращення умов її організації у регіональних закладах освіти. Планомірне та ефективне використання залишків коштів для облаштування закладів освіти сприятиме  позитивним змінам навіть у самій маленькій сільській школі. Станом на 1 січня 2021 року залишок освітньої субвенції з державного бюджету, що надійшла у 2020-му році на оплату праці педагогічних працівників Одеської області, склав 596,5 млн грн. А за інформацією територіальних громад – касові видатки склали 526,5 млн грн, тобто 88,3% від запланованих. На разі залишок невикористаних коштів освітньої субвенції складає 70,0 млн грн! На 2022-й рік з державного бюджету на оплату праці педагогічних працівників Одеській області передбачена освітня субвенція у розмірі 6,8 млрд грн», – доповів директор Департаменту освіти і науки Одеської ОДА Олександр Лончак.

За інформацією Олександра Лончака, найбільші обсяги залишків субвенції, понад 3,0 млн грн, зафіксовано серед територіальних громад Одеського (14), Ізмаїльського (5), Подільського (7), Білгород-Дністровського (5), Березівського (5), Роздільнянського (3) та Болградського (2) районів.

«Одеська, Балтська, Березівська, Біляївська, Вилківська, Ізмаїльська, Кілійська, Кодимська, Ренійська, Роздільнянська, Татарбунарська міські; Авангардівська, Бородінська, Великомихайлівська, Доброславська, Лиманська, Любашівська, Окнянська, Савранська, Саратська, Таїровська, Ширяївська селищні; Великобуялицька, Великодальницька, Великодолинська, Вигодянська, Дальницька, Дачненська, Долинська, Коноплянська, Куяльницька, Маяківська, Мологівська, Нерубайська, Петропавлівська, Саф’янська, Старокозацька, Старомаяківська, Теплицька, Усатівська, Фонтанська сільські мають найбільші обсяги залишків субвенції» – повідомив директор Департаменту освіти і науки Одеської ОДА.

Важливим напрямком у сучасному освітньому процесі є надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами. Зокрема, у вигляді додаткових психолого-педагогічних і корекційно-розвиткових занять і для цього у 2021 році з державного бюджету Одеській області було виділено 28,5 млн грн, при цьому використано 90,5% зазначеної субвенції.

«Взагалі не використано коштів для надання корекційно-розвиткових послуг у Чорноморській міській, Слобідській та Ширяївській селищних, Великодальницькій, Вигодянській, Долинській, Петровірівській, Старомаяківській, Стрюківській, Усатівській сільських територіальних громадах» – додав Олександр Лончак.

Впродовж 2021 року Одеській області з державного бюджету на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» було виділено субвенцію загальним обсягом 82,2 млн грн, зокрема на закупівлю засобів навчання та обладнання, сучасних меблів, комп’ютерного обладнання тощо.

«Звертаю увагу учасників селекторної наради на те, що питання оновлення матеріально-технічної бази закладів загальної середньої освіти територіальних громад, в тому числі й придбання комп’ютерного обладнання, можливо вирішувати за рахунок коштів місцевого бюджету, залишків коштів освітньої субвенції минулих періодів та інших джерел, не заборонених чинним законодавством України», – наголосив Олександр Лончак.

В рамках реалізації Програми «Спроможна школа для кращих результатів» у 2021 році» було розподілено субвенцію загальним обсягом 40,0 млн грн на 23 проєкти закладів освіти Одеської області, з яких 8 – за напрямом «Капітальний ремонт» та 15 – за напрямом «Формування нового освітнього простору».

Щодо перспектив використання у 2022 році субвенцій з державного бюджету для розвитку сфери освіти в Одеській області директор Департаменту освіти і науки ОДА Олександр Лончак оголосив загальні показники: 6,8 млрд грн – на оплату праці педагогічних працівників; 25,15 млн грн – для надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами; 53,44 млн грн – на придбання шкільних автобусів, у тому числі обладнаних місцями для дітей з особливими освітніми потребами; 6,96 млн грн – на створення належних санітарно-гігієнічних умов у приміщеннях закладів загальної середньої освіти.

«Керівникам територіальних громад необхідно взяти під особистий контроль питання своєчасного, ефективного та використання за цільовим призначенням коштів державного бюджету; достовірного надання необхідної інформації, яка  подається до Департаменту освіти і науки облдержадміністрації; раціонального та ефективного спрямування залишків освітньої субвенції минулих періодів. Для голів районних державних адміністрацій, очільників територіальних громад області цей напрям роботи має залишатися пріоритетним», – наголосив Олександр Лончак.

В свою чергу голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький зазначив, що неприпустимим є факт невикористання субвенції та дав доручення головам райдержадміністрацій, спільно з головами громад, якісно відпрацювати це питання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь