A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Відділ державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та державної реєстрації юридичних та фізичних-осіб підприємців виконавчого комітету Кілійської міської ради інформує про умови створення та державну реєстрацію сімейного фермер

Дата: 18.02.2022 09:56
Кількість переглядів: 1176

Фото без опису    

Фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її переробку та реалізацію з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм у власність та/або користування, у тому числі в оренду, для ведення фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства, відповідно до вимог законодавства України.

        Фермерське господарство підлягає державній реєстрації як юридична особа або фізична особа - підприємець.  

Фермерське господарство діє на основі установчого документа (для юридичної особи - статуту, для господарства без статусу юридичної особи - договору (декларації) про створення фермерського господарства).  

Яка ж різниця між фермерським господарством та сімейним фермерським господарством?

Фермерське господарство, зареєстроване як юридична особа чи як фізична особа - підприємець має статус сімейного фермерського господарства, за умови використання праці членів такого господарства, якими є виключно фізична особа - підприємець та члени її сім’ї, відповідно до статті 3 Сімейного кодексу України.

На сьогодні, є актуальним питання створення сімейного фермерського господарства як фізичної особи-підприємця.

Особливості створення та діяльності сімейного фермерського господарства без набуття статусу юридичної особи регулюються положеннями статті 8-1 Закону України «Про фермерське господарство». Головою такого сімейного фермерського господарства є член сім’ї, визначений договором (декларацією) про створення сімейного фермерського господарства, який реєструється як фізична особа - підприємець.

      Для державної реєстрації створення сімейного фермерського господарства як фізичної особи-підприємця необхідно звернутися до державного реєстратора та подати наступний перелік документів:

  1. Заява про державну реєстрацію фізичної особи-підприємцем, в якій може зазначатися прохання про реєстрацію такої особи платником податку на додану вартість та/або обрання спрощеної системи оподаткування;
  2. нотаріально засвідчена письмова згода батьків (усиновлювачів) або піклувальника чи органу опіки та піклування - для фізичної особи, яка досягла шістнадцяти років і має бажання займатися підприємницькою діяльністю, але не має повної цивільної дієздатності;
  3. договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства - у разі державної реєстрації фізичної особи, яка самостійно або з членами сім’ї створює сімейне фермерське господарство відповідно до Закону України "Про фермерське господарство".

Договір про створення сімейного фермерського господарства укладається фізичною особою спільно з членами її сім’ї в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню за місцем розташування майна та земельних ділянок фермерського господарства.

Типова форма договору (декларації) про створення фермерського господарства затверджена Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 05 квітня 2019 року № 177.

Декларація про створення сімейного фермерського господарства (у разі одноосібного ведення такого господарства) складається фізичною особою самостійно в письмовій формі.

 Для державної реєстрації створення сімейного фермерського господарства як юридична особа наступний перелік документів:

  1. заява про державну реєстрацію створення юридичної особи;
  2. примірник оригіналу (нотаріально засвідчену копію) рішення засновників;
  3. установчий документ юридичної особи - у разі створення юридичної особи на підставі власного установчого документа (в якому зазначаються найменування господарства, його місцезнаходження, адреса, предмет і мета діяльності, порядок формування майна (складеного капіталу), органи управління, порядок прийняття ними рішень, порядок вступу до господарства та виходу з нього та інші положення, що не суперечать законодавству України (відповідно до п. 4 ст. 1 Закону «Про Фермерське господарство»), прошитий, пронумерований та підписаний всіма засновниками);
  4. структура власності за формою та змістом, визначеними відповідно до законодавства;
  5. нотаріально засвідчена копія документа, що посвідчує особу, яка є кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи, - для фізичної особи - нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, - для фізичної особи - резидента.

І після того, як сімейне фермерське господарство зареєстроване в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, необхідно стати в територіальному органі Державної податкової служби на податковий облік. І ось тут, варто звернути увагу, що якщо фізична особа підприємець має бажання бути платникам єдиного податку 4 групи, то в даному випадку це сільськогосподарські товаровиробники: фізичні особи - підприємці, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону України "Про фермерське господарство", за умови виконання сукупності певних вимог, і якраз однією із умов є те, що площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства, повинна становити не менше 0,5 гектара, але не більше 20 гектарів сукупно (cтаття 291 Податкового кодексу України.)

Отже, для того щоб створити сімейне фермерське господарство необхідно мати у власності та/або користування, у тому числі в оренді, земельну ділянку для ведення фермерського господарства або товарного сільськогосподарського виробництва чи особистого селянського господарства та здійснити державну реєстрацію. А для того щоб бути платником єдиного податку четвертої групи, то однієї із умов є наявність сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства площею не менше 0,5 гектара, але не більше 20 гектарів сукупно.

Знайте свої права та вміло ними користуйтеся!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь