A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Як внутрішньо перемішеним особам отримати медичну допомогу

Дата: 31.03.2022 16:44
Кількість переглядів: 777

Фото без опису

Міністерство охорони здоров’я України наказом  від 17 березня          2022 року № 496 «Деякі питання надання первинної медичної допомоги в умовах воєнного стану» врегулювало питання надання первинної медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам в умовах воєнного стану. Це стосується тих осіб, які переїхали чи вимушено змінили місце проживання.

Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України, українця зі статусом внутрішньо переміщеної особи може бути прийнято в будь-якій лікарні, якщо вона може забезпечити відповідне лікування. Всі надавачі медичних послуг зобов'язані надавати медичні послуги всім особам, які звертаються за місцем знаходженням.

Відтепер надавачі першої медичної допомоги (ПМД) повинні забезпечити:

  • ведення обліку переміщених осіб, які звертаються за отриманням первинної медичної допомоги;
  • надання первинної медичної допомоги та медичної допомоги пацієнтам у невідкладному стані з числа переміщених осіб;
  • проведення вакцинації відповідно до вимог Календаря профілактичних щеплень.

Разом із тим, надання медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам у невідкладному стані, а також проведення їм та їхнім дітям вакцинації згідно з Календарем профілактичних щеплень не вимагатиме наявності у таких пацієнтів декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу.

Тобто, у певних випадках постачальники надавачі медичних послуг, до яких звернулися переміщені особи, не мають права наполягати на необхідності подання декларації.

Цей наказ діє на період воєнного стану на всій території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX. Інші накази Міністерства охорони здоров’я України на цей час діють в частині, що не суперечить даному наказу.

 

Як отримати доступ до безкоштовних медичних послуг?

Фізична особа, що офіційно проживала на території, де ведуться активні бойові дії, після отримання довідки про взяття на облік ВПО має право отримати необхідну медичну допомогу за новим місцем проживання (у державному або комунальному закладі охорони здоров’я).

Порядок надання медичних послуг такий: внутрішньо переміщена особа, яка проживає на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, має право звернутися до закладу охорони здоров’я на власний вибір із заявою з проханням поставити на облік за місцем фактичного проживання. Документом, що засвідчує місце проживання внутрішньо переміщеної особи, є довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (довідка переселенця).

Внутрішньо переміщена особа, яка потребує вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги, повинна звернутися до територіального закладу охорони здоров’я та отримати направлення до закладу охорони здоров’я відповідного профілю.

         Внутрішньо переміщені особи для отримання якісної первинної та вторинної медичної допомоги на території Кілійської міської територіальної громади Ізмаїльського району Одеської області  можуть звернутися:

  • до Комунального некомерційного підприємства «Кілійський центр первинної медико-санітарної допомоги» Кілійської міської ради за адресою: Одеська область, Ізмаїльський район,  м. Кілія, вул. Перемоги, буд. 67.
  • до Комунального некомерційного підприємства «Кілійська багатопрофільна лікарня» Кілійської міської ради за адресою: Одеська область, Ізмаїльський район, м. Кілія, вул. Кубишкіна, буд. 19.

         Наразі заклади охорони здоров’я Кілійської міської ради працюють в штатному режимі.

Фото без опису

Сектор охорони здоров’я виконавчого

комітету Кілійської міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь