A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Самогубства дітей і підлітків в Україні: вплив інтернет-мережі

Дата: 29.06.2022 10:31
Кількість переглядів: 316

Фото без опису

   За даним Всесвітньої організації охорони здоров’я, суїцид на планеті вчиняється кожні 40 секунд, а найуразливішими є підлітки та молодь. Щороку закінчують життя самогубством близько 800 тис. осіб. При цьому невдалі спроби суїциду відбуваються у двадцять разів частіше.

     Найвищою соціальною цінністю Українська держава визнає людину, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпеку. Проте Україна знов увійшла у перелік 25 країн світу із найвищими показниками смертності внаслідок суїциду.

    Як зазначається у багатьох засобах масової інформації, по Україні йде хвиля дитячих суїцидів. В інтернет-просторі, якому належить особлива роль в утворенні та підтриманні культу суїциду, набрало обертів небезпечне явище, сутність якого полягає у схилянні певними особами  підлітків до суїциду. Це схиляння має вигляд гри для підлітків, останнім завданням якої є спроба самогубства. У таких групах, яких сьогодні існує безліч та в яких з’явились смертельні ігри, підлітків об’єднує ідеалізація культу смерті як такого. У таких спільнотах можна знайти докладні інструкції щодо можливих способів суїцидів-від добре відомих до надто «екзотичних». При цьому підлітки у подібних групах підтримують один одного в своєму бажанні піти з життя, обговорюючи, як це краще зробити.

     Психологи і правоохоронці вважають, що найбільш вразливою до дій зловмисників, які адмініструють в мережі Інтернет ці «групи смерті», є категорія підлітків віком від 13-17 років. Переважно це діти з родин, які опинились в складних життєвих обставинах. Штовхати дітей на пошук таких груп якраз і можуть проблеми у взаєминах із батьками, однолітками, «об’єктом» симпатії. До того ж майже всі діти і підлітки, як указують фахівці, незалежно від соціального походження, статті, віку, хочуть бути прийнятими у будь-які групи, відчувати себе потрібними і грати. І на це так само розраховують зловмисники.

     Тут виникає запитання: якою є дійсна мета цієї смертельної гри? Відповідаючи на це запитання, можна зробити припущення: організаторами гри цей контент продається на закритих форумах, цільовою аудиторією яких є ті, кому подобається спостерігати за каліцтвом або смертю підлітків в режимі онлайн. Крім того, організатори можуть отримувати гроші від соціальних мереж за кількість запитів що робляться шукачами на відповідну тему, і за  кількість переглядів. Однак підлітки вважають, що це лише гра, фотографуючи та знімаючи на відео те, що роблять.

     Через підвищений інтерес до так званих груп смерті у соціальних мережах фахівці кіберполіції дають поради, як вберегти дітей від небезпечних ігор. Правоохоронці наголошують, що батькам слід більш пильно ставитися до інтересів та способу життя своїх дітей, а за наявності тривожних ознак радять пояснювати підлітку необхідні правила власної безпеки і поведінки, паралельно інформувавши правоохоронців.

     Отже, іграм у суїцид необхідно протиставляти батьківський контроль і батьківську опіку, коли дитину слід розпитувати не лише про те, що відбувається у школі, спортивній секції, компанії та ін., а й питати про те, що відбувається в соцмережах, у яких перебуває дитина. Саме на віддаленні дітей від батьків роблять ставку «куратори» груп смерті. А тому невипадкове перше їх «завдання»-визначити слабкі місця підлітка, будь-які проблеми у спілкуванні між дитиною і батьками, а потім неістотні життєві труднощі перетворити на такі, що не можна вирішити.

     Незайвим стане перевірка батьками акаунтів дитини в соціальних мережах та груп, до яких входять ці акаунти, а так само змісту спілкування в приватних чатах. Вимушеним заходом у ситуаціях, що викликають занепокоєння батьків, має ставати обов’язковий контроль за тим, які фото та відеофайли є в гаджетах дитини, з установленням відповідної функції відстеження цього контенту. Водночас дорослим, і в першу чергу батькам, треба звертати увагу на будь-які зміни у поведінці підлітків. Основними поведінковими ознаками участі в «групах смерті» є такі: відчуженість, втома, дитина постійно хоче спати, забороняє дорослим «вторгатися» у власний простір, спілкується з кимось в інтернет-мережі посеред ночі, з’являються порізи на тілі. Дитина може зникнути з дому на деякий час

   Якщо дорослі помітили наведені вище прояви, в жодному разі не можна дитині дорікати. Одразу треба розпочинати відверту розмову з приводу того, з якою проблемою вона зіштовхнулася. Дитина має відчувати, що ій допоможуть вийти з гри та її захистять від зловмисників. Якщо не вдається встановити контакт, то треба негайно звертатися до кваліфікованого психолога. Для дітей та підлітків створені «телефони довіри» для надання екстреної допомоги, спрямованої на вжиття заходів із негайного відвернення суїцидальних спроб.

В Україні працює національна, професійна телефонна лінія підтримки з питань запобігання суїцидів і профілактики психічного здоров'я–7333

 

Служба у справах дітей Кілійської міської ради

 

(З терен інтернету)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь