Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

ДІЇ НАСЕЛЕННЯ ПІД ЧАС АРТИЛЕРІЙСЬКИХ ОБСТРІЛАХ 

Дата: 22.08.2022 14:56
Кількість переглядів: 127

Виконавчий комітет Кілійської міської ради інформує :

 

Фото без опису

 

      Не перебувайте в місцях з масовим перебуванням людей, адміністративних будівлях, супермаркетах, аеропортах, вокзалах, блокпостах. Також небезпечно перебувати поблизу таких об’єктів: критичної інфраструктури, засобів масової інформації, об’єктів телекомунікації, військових частин. Шукайте безпечне укриття.

     Існує загальне правило - укриття повинне бути заглибленим хоч мінімально. Уникайте укриття біля об’єктів, які можуть обвалитися на вас чи загорітися під час попадання снаряду або ракети в нього. Якщо ви опинились на відкритому просторі ідеальним захистом для вас може бути канава чи траншея (подібна окопу) глибиною 1-2 метра. Укриватись на об’єктах з панельною конструкцією, дерев’яними перекриттями та перегородками небезпечно, при попаданні снаряду або ракети він може скластись як картковий будиночок. За можливості знайдіть укриття більш надійне. Під час обстрілу покиньте верхні поверхи будинків та спустіться в укриття або у підвал будинку. Артобстріли найчастіше ведуться не прицільно, а із зброї залпового вогню. Радіус ураження може досягати десятків кілометрів. При обстрілі осколки бомб, снарядів, ракет, уламки будівель та споруд є основною причиною поранень.

     Ідеальним укриттям є - захисні споруди цивільного захисту, при відсутності можна використовувати підвальні або цокольні поверхи будівель з бетонними чи залізобетонними стінами та перекриттям, підвали надійних висотних будівель з неменше як двома виходами. Також в якості укриття можна використати підземні переходи та метро.

    Артилерійські снаряди або ракети здатні вбити на відстані багатьох кілометрів, тому ви можете постраждати, навіть не перебуваючи поблизу зони обстрілу. Під час артилерійського, мінометного обстрілу або авіаційного нальоту небезпечно збиратися в під'їздах, під арками та на сходових клітках, укриватися в підвалах панельних будинків, біля автомобільної техніки, автостоянках, автозаправних станцій, під стінами офісних будівель і магазинів, які розташовані в будинках із легких огороджувальних конструкцій. Такі об'єкти є неміцними, в результаті їх руйнування, ви можете опинитися під завалом та бути травмовані.  

   Якщо ви опинились під завалом, намагайтесь очистити простір біля обличчя та грудей, розслабте м'язи і заспокойте подих. Використовуючи засоби зв'язку, намагайтесь повідомити про себе або привернути увагу шумом, наприклад, стукотом. Не панікуйте, не кричить, якщо ви знаходитесь в умовах обмеженого повітряного простору, то потрібно заощаджувати повітря. До завалу будинку обов'язково прибудуть рятувальники і вас почують.     

   Якщо ви перебуваєте в автотранспорті, ви повинні розуміти, що транспорт є найпомітнішою ціллю. Потрібно негайно зупинитися та покинути його, лягти на землю, але не поруч із машиною. Більш надійним місцем є узбіччя дороги або кювет.

    Вибухові пристрої можуть встановлюватись в зелених масивах, полях, посадках, лісосмузі по основних трасах і під мостами, біля сільських населених пунктів. Точне їх розташування не знає ніхто, окрім фахівців.  

          Якщо ви виявили підозрілий предмет, то необхідно негайно повідомити про це в Державну службу України з надзвичайних ситуацій за номером телефону (101) або правоохоронні органи (поліцію) за номером телефону (102), або іншим зручним для вас способом. В жодному разі не з'їжджайте автотранспортом з автодоріг та не залишайте авто без нагляду, не виходьте на узбіччя. Там можуть знаходитись боєприпаси, що не розірвалися, приховані міни або інші вибухонебезпечні пристрої, які залишаються активними протягом багатьох років. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь