Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Як допомогти громадам пройти опалювальний сезон? Які кроки мають бути першочерговими? Відповіді - у практичних рекомендаціях, підготовлених Держенергоефективності із Експертною радою.

Дата: 05.11.2022 08:46
Кількість переглядів: 92

Фото без опису

Звертаємо особливу увагу керівників та представників ЦОВВ, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування на найважливіші кроки, а саме:  

1) Пріоритетно. Забезпечити медичні заклади резервними джерелами електричної та теплової енергії (когенераційні установки, електричні генератори й бойлери, модульні котельні тощо), а також автономним водопостачанням і каналізацією. Оптимізувати використання бойлерів і стерилізаційних шаф. Розробити схеми скорочення, за необхідності, споживання електричної та теплової енергії до рівнів, забезпечуваних резервними джерелами. Передбачити наявність двотижневого запасу пального, питної й технічної води.

2) З метою ефективної організації управління споживанням енергоресурсів призначити в кожному органі влади відповідального за впровадження системи енергетичного менеджменту та визначити його повноваження. Вжити заходів щодо прискорення впровадження систем енергетичного менеджменту.

3) Оцінити можливість використання енергосервісу для оптимізації енергоспоживання органами влади, державними установами, підприємствами державної і комунальної власності, об’єктами бюджетної сфери та соціальної інфраструктури.  
   
4) Проаналізувати можливості запровадження місцевих програм стимулювання енергоефективних заходів у багатоквартирних та індивідуальних (приватних) житлових будинках.

5) Припинити використання архітектурної підсвітки та світлової соціальної реклами на державних і комунальних будівлях, об’єктах бюджетної сфери й соціальної інфраструктури.

6) Вжити заходів для зменшення кількості опалюваних будівель,  кількості (площі) опалювальних та освітлювальних приміщень, оптимізувати режими робочого часу з максимальним переведенням на дистанційну форму роботи.

7) Оцінити й за можливості використати для догріву повітря й води в будівлях і приміщеннях спліт-системи інверторного типу, теплові помпи, котли на твердому паливі, фотоелектричні панелі й сонячні колектори тощо.

8 ) Забезпечити максимальне переведення на дистанційну форму роботи державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування, працівників державних установ, підприємств державної й комунальної власності, наукових установ та організацій, що перебувають у державній і комунальній власності. Перевірити працездатність каналів передачі інформації при різних сценаріях розвитку подій в регіоні.

9) Забезпечити переведення на дистанційну форму навчання закладів середньої та вищої освіти (у разі можливості), перенести канікули на найхолодніший період; передбачити чергування закладів дошкільної освіти.

10) Узгодити з власниками зміну режимів роботи торговельно-розважальних, офісних центрів, що дозволить зменшити навантаження на енергетичну систему в пікові години (08:00-10:00, 17:00-23:00), а також стимулювати їх до скорочення споживання електричної та теплової енергії, передусім у пікові години.

11) Створити аварійний резерв мобільних енергоустановок, передусім когенераційних (для одночасної генерації електричної та теплової енергії); розробити схему їхнього можливого розподілу, облаштувати врізки для їхнього швидкого приєднання до мереж. 

12) Сформувати реєстр мобільних енергоустановок, пристроїв зберігання енергії, джерел безперервного живлення великої потужності, що перебувають у приватній власності і які можна буде використати в надзвичайних ситуаціях за згодою власників.

13) Забезпечити наявність засувок для сегментування мереж централізованого теплопостачання.

14) Розробити та поширити, розмістивши в загальнодоступних місцях, інформацію про дії громадян у разі:
- аварійного переривання постачання електричної, теплової енергії, природного газу й води, відсутності зв'язку;
- виникнення потреби у заміні або налагодженні котлів та/чи встановленні спліт-систем інверторного типу, теплових помп, котлів на твердому паливі, фотоелектричних панелей і сонячних колекторів тощо.

15) Утеплити укриття, забезпечити теплове ізолювання входів, наявність в укриттях резервних джерел електричної та/чи теплової енергії (або можливості приєднання до них), приточно-витяжної вентиляції, запасів питної й технічної води, біотуалетів.

16) Забезпечити інформування мешканців багатоквартирних  та приватних будинків про побутові заходи з проходження осінньо-зимового періоду.

17) Забезпечити пристосовані для довготривалого перебування пункти обігріву/евакуаційних місць  у разі виникнення аварійних ситуацій.

Більше інформації - у Практичних рекомендаціях з проходження опалювального сезону 2022-2023 рр.: https://saee.gov.ua/sites/default/files/Practical_recommendations_heating_season_2022_2023.pdf
Завантажуйте і максимально поширюйте, а головне- впроваджуйте!

Валерій Безус Міністерство енергетики України Кабінет Міністрів України #енергоефективність #енергетичний_фронт Svyatoslav Pavlyuk Сергій Сапєгін Геннадий Рябцев


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь