Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

ЯК УНИКНУТИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ

Дата: 08.08.2023 13:58
Кількість переглядів: 237

Фото без опису

Із 2000 видів грибів в Україні, їстівними вважаються майже 500. Нагадуємо прості правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами, а також розказуємо, що робити, якщо є підозра на таке отруєння.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основні симптоми з’явились у постраждалих через 2-3 години після вживання грибів.

Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання; ріжучі болі в животі; рідкий стул; слабкість, запаморочення; зниження пульсу; підвищення температури тіла; судоми; холодні руки та ноги з причини відтоку крові від кінцівок; поява галюцинацій та марення. Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів - негайно викликайте лікаря!

Найголовніше - терміново телефонуйте «103».

Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла).

До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини - води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

Ні у якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельнонебезпечно.

Пам*ятайте, навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати жінкам у період вагітності і грудного вигодовування, дітям до 12 років, людям літнього віку.

Щоб уникнути отруєння, треба дотримуватись певних правил:

- Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.

- Не купуйте гриби на стихійних ринках.

- Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання грибів.

- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.

- Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.

- Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.

- Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів

- Ніколи не куштуйте сирі гриби.

- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.

- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.

- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

І бувайте здорові!

Заступник начальника відділу державного

нагляду за дотриманням санітарного

законодавства Ізмаїльського районного

управління Головного управління

Держпродспоживслужби

в Одеській області Роман ШАЛАР


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь