Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

Опіка та піклування над дітьми

Дата: 01.12.2023 11:51
Кількість переглядів: 37

Фото без опису

Влаштування та проживання дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у сімейних формах виховання (у сім`ях опікунів та піклувальників, прийомних сім`ях та дитячих будинках сімейного типу) є пріоритетним — воно покликане забезпечити право дитини на виховання в сім`ї.
Однією з сімейних форм виховання дітей є опіка (піклування).
Опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла чотирнадцяти років, а піклування - над дитиною у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.
Опіка, піклування над дитиною встановлюється органом опіки та піклування, а також судом у випадках, передбачених Цивільним кодексом України.
Опікуном, піклувальником дитини може бути за її згодою повнолітня дієздатна особа.
Особа, яка виявила бажання взяти на виховання в сім’ю дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, звертається із заявою до служби у справах дітей за місцем свого проживання та подає такі документи:
1) копію документа, що посвідчує особу;
2) копію реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків;
3) довідку про заробітну плату за останніх шість місяців або відомості з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків або довідка про подану декларацію про майновий стан і доходи за попередній календарний рік.
Якщо особа, яка бажає взяти дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, під опіку, піклування, перебуває в шлюбі, довідку про заробітну плату за останніх шість місяців або відомості з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків, або довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи може подавати тільки така особа.
4) копію свідоцтва про шлюб або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб (для осіб, які перебувають у шлюбі);
5) висновок про стан здоров’я заявника, складений за формою згідно з додатком 5;
6) довідку про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видана територіальним центром з надання сервісних послуг МВС за місцем проживання заявника;
7) документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням (для осіб, які бажають утворити прийомну сім’ю або на власній житловій площі дитячий будинок сімейного типу, - документ, що підтверджує право власності);
8) довідку від нарколога та психіатра для осіб, які проживають разом із заявниками;
9) письмову згоду всіх повнолітніх членів сім’ї, що проживають разом з особою, яка бажає взяти дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, під опіку, піклування;
10) згоду другого з подружжя, справжність підпису на якій засвідчено нотаріально (якщо особа, яка бажає взяти дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, під опіку, піклування, перебуває в шлюбі).
За більш детальною інформацією Ви можете звернутись до Служби у справах дітей Кілійської міської ради за адресою: місто Кілія, вулиця  Миру, 57 (каб. 102, 104).
Графік роботи:
понеділок - четвер: з 8:00-17:00;
                п’ятниця: з 8:00-16:00;
       обідня перерва: 12:00-12:45.
Стаття підготовлена Службою у справах дітей Кілійської міської ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь