Кілійська громада
Одеська область, Ізмаїльський район

38-МІ РОКОВИНИ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

Дата: 26.04.2024 00:25
Кількість переглядів: 27

Фото без опису

500 тисяч померлих від радіації…

8 з половиною мільйонів осіб отримали значні дози опромінення…

90 784 евакуйованих з 81-го населеного пункту України…

    Сухі цифри, за якими стоять зруйновані долі, каліцтва, біль, та смерть… смерть від атома…

     26 квітня 1986 року приблизно о 01:23 на четвертому енергоблоці стався вибух. На цей момент у реакторі було близько 200 т урану. В наслідок аварії у повітря здійнялося 60 т радіоактивних речовин на максимальну висоту – до 10 км.

     Радіоактивна хмара, що утворилась, накрила не лише Україну, Білорусь та Росію, які розташовані поблизу ЧАЕС, але й частину Югославії, Болгарії, Грецію, Румунію, Литву, Естонію, Латвію, Фінляндію, Данію, Норвегію, Швецію, Австрію, Угорщину, Чехословаччину, Нідерланди, Бельгію, Польщу, Швейцарію, Німеччину, Італію, Ірландію, Францію (разом з Корсикою, Британію та острів Мен.

    26 квітня 1986 року Чорнобильська АЕС стала символом найбільшої в історії людства техногенної катастрофи та символом мужності, самопожертви й жертовності тисяч українців. Це день пам'яті мужніх людей — пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС — усіх, хто ціною власного життя у двобої з моторошним невидимим ворогом захищали людство від смертельної радіації. Подвиг цих людей навічно залишиться у пам’яті українського народу.

    Проте найсуворішим уроком для людства стало те, як чинила радянська влада після аварії. Замість швидкого реагування, евакуації населення, розповсюдження інформації про аварію із чітким переліком дій для захисту, радянська влада намагалась все замовчати.

    Чого ж нас це вчить? Найперше, що інформація про рівень радіаційного фону в Україні має бути: відкритою, доступною для розуміння та повною. Особливо з огляду на те, що в Україні є 4 робочі атомні електростанції, одна з яких — Запорізька АЕС — зараз окупована російськими військами. Адже актуальність ядерної загрози з боку терористичного режиму російської федерації, який нині становить цілком реальну загрозу для людської цивілізації. Не полишаючи спроб за будь – яку ціну підкорити Україну, очільники московського режиму перманентно загрожують застосуванням ядерної зброї в ході російсько – української війни та у відповідь на дії союзників з підтримки України. Протиставляючи себе цивілізованому світу, рф фактично шантажує його знищенням у відповідь на адекватні зусилля демократичних держав щодо встановлення миру на планеті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь